Kære Medlem af Stenoselskabet

Næste møde i Stenoselskabet

insulinJPG

Frederick Banting og Charles Best
med den første hund, som blev behandlet
med insulin.

Onsdag den 11. oktober 2023, kl. 19.00 på Steno Museet: Foredrag ved Allan Flyvbjerg, læge og tidl. direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen:

100 års insulineventyr i Danmark


Udflugt til Kellers Minde - 2

KellerJPG

DR har en serie i seks afsnit: Et sted, to verdener. Seks eksempler på steder med klare klasseforskelle. Afsnit 3 handler om De Kellerske Anstalter i Brejning.1 DR’s omtale af episoden:

”Vi er i Brejning ved Vejle Fjord. I dag er her luksushotel, men tidligere var det en såkaldt åndssvageanstalt: 'Et slot for idioter', som De Kellerske Anstalter blev kaldt. I 1932 bor her flere hundrede patienter. Mænd og kvinder er skarpt opdelt, for man frygter, at deres sexdrift skal løbe af med dem, og man ønsker ikke, at de uønskede individer skal forplante sig. Det er lægen Christian Keller der, ud fra diverse intelligenstests og undersøgelser, afgør, hvem der skal arbejde eller plejes, hvem der kan blive i Brejning eller sendes til Livø og Sprogø, hvem der må få børn eller skal kastreres eller steriliseres. Keller er åndssvageforsorgens par excellence, og fra sin professorbolig troner han enerådigt over området. Det er samme sted, men to verdener. Liv Thomsen fortæller om det ulige Danmark, der hersker langt op i det tyvende århundrede. Udløber: 27. sep 2024”

De venligste hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


Kære Medlem af Stenoselskabet

Agurketiden stortrives stadig, og agurkerne har fået rigeligt med væde – men med luppen fremme findes stadig medicinhistoriske historier.

Vi minder om Stenoselskabets udflugt Lørdag den 16. september 2023  til Kellers Minde med efterfølgende frokost på Munkebjerg Hotel. Tilmeldingsfrist 04. september 2023 (1). 

Tilmelding til rundvisning og separat tilmelding til frokost på Munkebjerg til olesonne@outlook.com. Jeg sender en kvittering for modtagelsen, så har du tilmeldt dig men ikke fået kvittering, så er der IT-bøvl, og du bedes venligst prøve igen – evt. på os@fi.au.dk. Indtil videre er vi ni deltagere.


Erindringslejligheden i Den Gamle By

Sidste års udflugt med Stenoselskabet gik til Erindringslejligheden i Den Gamle By. Århus Stiftstidende bringer et portræt af idemanden bag Erindringslejligheden (2).

WCjpg


USA’s problem med abort

USA har alle dage haft et problem med abort, måske fordi det er en mere heterogen befolkning end f.eks. vores hjemlige. Argumenterne for og imod har været meget forskellige og forsøgt at beskytte forskellige grupper af befolkningen og sundhedspersonalet (3).


Koldfeber i Danmark i 1800-tallet

Mathias Mølbak Ingholt gennemgår beskrivelser af koldfeber i Danmark i 1800-tallet for at afklare, om der nu også var tale om malaria (4)? Klaus Larsen har også haft fat i nogle af de samme kilder (5).


 Blodgasanalyse

Vi er så vant til, at blodgasanalyse er lig med Poul Astrup og Ole Siggaard-Andersen, men amerikaneren John W. Severinghaus spillede en stor rolle i udviklingen af elektroderne (6,7,8).


Vasa

Svenskerne har rekonstrueret en kvinde, som blev fundet som skelet på krigsskibet Vasa, da det sank i 1628 (9).

Brainstorm

Videnskab.dk har en podcast-serie om forskellige historiske aspekter af menneskehedens viden om hjernen og sygdomme knyttet til denne samt udviklingen af psykofarmaka med Albert Gjedde som fortæller.

Spørgsmålet om, hvordan man håndterede psykiske lidelser, før psykofarmaka blev tilgængelige, bliver udforsket i denne podcast (10).

De danske brødre Carl og Fritz Lange var blandt de første til at beskrive metallet lithium som lægemiddel og brugte det til at behandle såkaldte ‘periodiske depressioner’ – det, vi i dag kalder bipolar lidelse (11).


Mere om hjernen

DR har en serie med Peter Lund Madsen [Hjerne-Madsen] om hjernens udvikling (12).


Karoline

Psykiatrisk Center Sct. Hans Museums stjerne hedder Karoline Ebbesen (1852-1936). Hun var indlagt de sidste 50 år af sit liv. Anne Dorthe Suderbo har i Bibliotek for Læger tegnet et portræt af patienten og kunstneren (13).


Høkassen – og første verdenskrig

Det er energibesparende at lade risengrøden og simreretterne koge videre i en høkasse. Men alting kræver omhu også inden for mikrobiologien. Rent køkkenteknisk var der også stor forskel på det brændefyrede støbejernskomfurs eftervarme og den abrupte nedlukning for varmen på gasblusset (14).  N.J. Fjord, ansat på KVL, havde gode råd for brugen af høkassen (15).

’N.J. Fjord’ var også navnet på en mindre dansk damper, som blev opbragt af den tyske flåde under Første Verdenskrig. De lagde bi og blev gennemsøgt men blev nødt til at lukke overskydende damp ud. Da de klarede frisag og atter satte damp på kedlerne skete det med en vældig udledning af sort røg. Disse to begivenheder blev spottet af den engelske flåde, som massivt rykkede frem – og hermed var Jyllandsslaget i gang (16).

DRGMjpg

Holocaust forskning i Danmark

Therkel Stræde fratræder sin stilling ved SDU. Der er afskedsforelæsning onsdag den  06. september kl. 18 jf. vedlagte invitation. Tilmelding senest 31. august 2023.

Skrmbillede 2023-08-21 kl 171238png


De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland 1.  https://stenoselskabet.dk/m%C3%B8der/index
 2. https://stiften.dk/navne/erindringsformidlingens-idemand-fylder-70-aar-minderne-er-ikke-vaek-de-skal...
 3. https://ugeskriftet.dk/nyhed/abort-i-usa-en-lang-historie-om-magtkamp-kaos-og-forvirring
 4. https://www.cambridge.org/core/journals/medical-history/article/an-ordinary-malaria-intermittent-fev...
 5. https://ugeskriftet.dk/nyhed/epidemien-der-gik-under-radaren
 6. https://www.youtube.com/watch?v=lyQz773bU8c
 7. https://anesthesia.ucsf.edu/news/john-severinghaus-pioneer-anesthesia-and-medicine-has-passed-away-m...
 8. https://pubs.asahq.org/anesthesiology/article/135/4/555/117106/John-W-Severinghaus-M-D-1922-to-2021  
 9. https://www.livescience.com/archaeology/woman-who-died-in-deadly-vasa-warships-wreck-400-years-ago-r...
 10. https://videnskab.dk/krop-sundhed/affoeringsmidler-aareladning-og-borehuller-i-kraniet-saadan-tackle...
 11. https://videnskab.dk/krop-sundhed/lange-broedrenes-lithium-behandling-banede-vejen-for-moderne-psyko...
 12. https://www.dr.dk/drtv/serie/historien-om-menneskehjernen_392034
 13. https://ugeskriftet.dk/bfl/haenderne-vinder-sandheden-hjem
 14. https://eavis.lokalavisen.dk/p/aarhus-nord/02-08-2023/r/12/22-23/2653/1043055
 15. https://da.wikipedia.org/wiki/N.J._Fjord
 16. https://www.seawarmuseum.dk/Ny-Viden--Artikler/S%C3%B8krigen-under-WW1/Jyllandsslaget  

Kære Medlem af Stenoselskabet

Det er sparsomt med medicinhistoriske nyheder her i agurketiden – men du får nogle få.


Apollo 11 månelandingen – og retur

Da de tre astronauter vendte tilbage til jorden, blev de isoleret i tre uger i et meget dyrt karantænecenter i Houston sammen med de personer, der havde hjulpet dem ud af rumkapslen. Man var naturligvis bange for kosmiske mikrober. Men f.eks. åbnede man kapslen og lod luften i denne blande sig med luften over Stillehavet samt nogle andre svagheder i hele opsætningen (1).


Florence Nightingale

DR har en miniserie i to afsnit om den berømte sygeplejerske (2).

1jpg

Ovartaci

Som tidligere meddelt er Museum Ovartaci genopstået efter flytning til den tidligere journalisthøjskole tæt ved Universitetssygehuset i Skejby (3). Interessen for hans værker er så sandelig også steget. Efter adskillige bud endte to surrealistiske malerier med et hammerslag på imponerende 200.000 kroner og satte dermed verdensrekord for ”vores” kunstner (4).

 

Ugeskrift for Læger

Klaus Larsen har en lind strøm af medicinhistoriske artikler i Ugeskriftet. Således om

 • Den internationale lægekongres i København i 1884 (5)
 • Forgiftninger herunder fødevarehygiejne (6)
 • Den danske koloni i Bengalen (7)
 • Hundegalskab i 1855 (8)
 • Modstandshelt, læge og filmmager, om sønderjyden Herluf Hansen Colfach (9)


Øl er tykkere end vand

En artikel bringer historiske argumenter for at slukke sommerhedens tørst i øl (10)


De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


2jpg

Årets første vipstjert-junior – temmelig mopset over at være overgået fra curling barn til at være på egen kost. Man kan næsten se næste dags kronik med titlen: Hvad er meningen? (Foto: Ole Sonne)


3jpg

Denne fine plante med relativt små gule blomster og store frøstande stod på kanten af vores terrasse på Aarhus Ø til vores store fornøjelse. Et par timer efter dette billede blev taget, havde gartneren med hakkejernet dømt den som ukrudt og henrettet den. Undskyld – bare et suk fra vores egen lille verden. (Foto: Ole Sonne)


 1) https://www.livescience.com/space/the-moon/the-apollo-moon-landing-was-real-but-nasas-quarantine-pro...

2) https://www.dr.dk/drtv/serie/florence-nightingale-_-supersygeplejerske_369443

3) https://stenoselskabet.dk/blog/nyhedsbrev-maj-2023-2

4) https://aarhus.lokalavisen.dk/kultur/ECE16139377/overtossens-vaerker-saetter-verdensrekord/

5) https://ugeskriftet.dk/nyhed/dengang-laeger-var-helte

6) https://ugeskriftet.dk/nyhed/dod-ved-polse

7) https://ugeskriftet.dk/nyhed/vor-mand-i-serampore

8) https://ugeskriftet.dk/nyhed/hundegalskaben-i-valloby

9) https://ugeskriftet.dk/nyhed/modstandshelt-laege-og-filmmager  

10) https://eavis.lokalavisen.dk/p/aarhus-nord/05-07-2023/a/professor-slog-fast-derfor-er-oel-bedre-end-...  Kære Medlem af Stenoselskabet

Nogle få medicinhistoriske nyheder fra sommerlandet.

Marie Curie begravet i blyforet kiste
Liget af Marie Curie blev i 1934 begravet i en trækiste foret med 2,5 mm bly. Hendes lig var dog i 1995 ikke specielt radioaktivt i modsætning til hendes ejendele og noter. Sidstnævnte opbevares på det franske nationalarkiv i blyæsker. Da 226Ra har en halveringstid på 1602 år, varer det lidt, inden man på sikker vis kan fordybe sig i hendes laboratorieprotokoller (1 , 2).

CurieJPG

Besøgte sit eget hjerte
En kvinde besøgte the Hunterian Museum, hvor hendes eget hjerte er udstillet. Hun fik en hjertetransplantation for 16 år siden, og nu er hendes første hjerte, som holdt i 22 år, udstillet i et ’syltetøjsglas’ (3).

Unit 731
Den japanske krigsmaskines biologisk/medicinske forsøgsanlæg i Kina under Anden Verdenskrig bliver beskrevet (4).

Flere nyheder fra Pompeji
Skeletterne af to kvinder og et barn er udgravet (5).

solJPG
Gøgen kukker, solsorten kvidrer lystigt, og duggen falder som den eneste form for nedbør i lange tider. Solen tager sig en dukkert i Vesterhavet – går ned i nordvest for om ganske få timer at stige op efter badet i nordøst.


Du og dine kære ønskes en rigtig god sommer.

De venligste hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


1) https://www.iflscience.com/marie-curies-body-was-so-radioactive-she-was-buried-in-a-lead-lined-coffi...
2) Foto: Marie og Pierre Curie i laboratoriet. (Wellcome Collection, L0001761)
3) https://www.iflscience.com/woman-visits-her-own-heart-on-display-in-museum-16-years-after-it-was-rem...
4) https://www.livescience.com/human-behavior/warfare/world-war-ii-horror-bunker-run-by-infamous-unit-7... discovered-in-china
5) https://www.iflscience.com/skeletons-of-two-women-and-child-are-newest-victims-found-at-pompeii-6915...

Kære Medlem af Stenoselskabet

Museum Ovartaci
Den 17. og 18. maj genåbnede Museum Ovartaci (1) i den tidligere Journalisthøjskoles bombastiske bygning (’bunkeren’). Det var et brag af en fest med Kronprinsesse (2) og andre notabiliteter til genåbningen. Udstillingsarealet er skrumpet ganske gevaldigt, og det er beklageligvis primært den psykiatriske medicinhistorie, som har lagt de manglende lokaler til. Der er dog udstillet reminiscenser, men skiltningen tydeliggør desværre ikke den nødvendige baggrund. Selve udstillingen er alligevel fantastisk, og hjælpen fra Moesgaard Museum og Den gamle By har sat sine tydelige spor – vel at mærke på den bedst tænkelige måde. Moesgaard er eksperter i at inddrage IT-løsninger, uden at det er selve IT-løsningen, som er målet.


Pompei
Der er fundet endnu to ’lig’ i udgravningerne i Pompei (3).
POMPEJIjpg


Klinisk biokemi i renæssancens Rom
I en cisterne lidt mere end 300 meter fra ruinerne af hospitalet Ospedale del Fornari, der blev grundlagt i 1564, har man fundet glaskolber, som blev brugt til opbevaring af urin fra patienterne (4).
OSPEDALEjpgArbejdstilsynet 150 år
Arbejdstilsynet blev oprettet i 1873 og kan derfor fejre rundt jubilæum i år (5).


De venligste hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland1) https://www.ovartaci.dk/
2) https://stiften.dk/aarhus/se-video-kronprinsesse-mary-aabnede-museum-ovartaci
3) https://www.iflscience.com/two-new-victims-of-vesuvius-crushed-by-falling-wall-discovered-at-pompeii...
4) https://videnskab.dk/kultur-samfund/i-renaessancens-rom-smagte-laegerne-paa-urin/
5) https://at.dk/om-os/150/