Kære Medlem af Stenoselskabet


Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 8. februar vil Therkel Stræde fortælle om Medicinforsøg i Nazi-Tyskland. Som sædvanligt kl. 19 på Steno Museet. På de næste sider kan du se to andre tilbud fra Therkel Stræde.


Onsdag er den store fødselsdag

Hvorfor er fødsler ikke ligeligt fordelt på ugens syv dage? Og hvorfor er lige onsdagen næste generations foretrukne dag at møve sig ind i nutidens hurlumhej? Næppe for at deltage i Stenoselskabets møder. Og så er der lige nytårsknaldet. Dette er samtidshistorie og ikke på den måde medicinhistorie – men gem de to link nogle år, så vil de automatisk blive medicinhistoriske (1,2). For husk, at i dag vil i morgen blive i går!


Mere om Livø – ’Minusmennesker’

DR-lyd har en serie i seks afsnit om Et minusmenneske. Om anbragte på Livø (3). ”Han er ikke erklæret åndssvag, han er opfattet åndssvag”. Det var åbenbart tilstrækkeligt grundlag for anbringelse på anstalt, in casu Livø.


Livet på en anstalt

DR-TV har en serie i seks afsnit med titlen: Et sted, to verdener, hvor de gennemgår vidt forskellige steder med tydelig hierarkisk opdeling. Alle afsnit er i og for sig interessante, nogle arbejdsmedicinsk relevante, men medicinhistorisk (mest) relevant er episode 3, som ser på den hierarkiske opdeling af personalet på De Kellerske Anstalter i Brejning (4).


Vandforsyningen i Aarhus fejrer 150 års-jubilæum

Aarhus Stadsarkiv har samlet arkivalier om vandforsyningen fra skrækken for kolera til rent drikkevand (5). Næste problem var spildevandet. Nederst i artiklen er link til AarhusWiki6 og til det relevant arkivmateriale (7).

De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


 1) https://www.experimentarium.dk/mennesket/nytaarsknald-giver-rekordmange-boern

2) https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/4226/viewmode=previewview/qsr=f%C3%B8dsler

3) https://www.dr.dk/lyd/p1/et-minusmenneske/et-minusmenneske

4) https://www.dr.dk/drtv/serie/et-sted-to-verdener_336956

5) https://stadsarkiv.aarhus.dk/om-aarhus-stadsarkiv/nyheder/2022/ugens-aarhushistorie-fra-kolerafrygt-...

6) https://aarhuswiki.dk/wiki/Vandforsyningen_i_Aarhus

7) https://www.aarhusarkivet.dk/search?organisations=110968  


PRESSEMEDDELELSE

Efter to år med ’corona-pause’ genoptager Netværk for Nazisme-og Holocauststudier traditionen

Auschwitz-dag i Odense 2023

Foredrag og film: offentligt møde, fredag d. 27. januar kl. 15.00-18.00

Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, Aud. O 100

2023 er 80-året for den tyske ’jødeaktion’ i Danmark, som fandt sted natten mellem den 1. og 2. oktober 1943. Længe beskyttede den demokratisk valgte regering og de danske myndigheder de danske jøder. Den tyske besættelsesmagt så økonomiske og sikkerhedsmæssige fordele i at behandle Danmark mildt og håbede på langt sigt at gøre landet til en del af ’Stortyskland’. Men danskerne skiftede efterhånden til modstandens parti, og efter ’Augustoprøret’ i 1943 – der som bekendt havde centrum i Odense – trådte regeringen tilbage. Som straf besluttede besættelsesmagten at deportere de danske jøder til tyske lejre. ’Jødeaktionen’ blev dog en eklatant fiasko: takket være jødisk snarrådighed og den danske befolknings vilje til at hjælpe lykkedes det for 7.600 jøder at bringe sig i sikkerhed i Sverige, mens kun 470 blev spærret inde i ghettoen Theresienstadt ved Prag. Hjemmesiden www.danskejoederitheresienstadt.org fortæller de deporteredes historie i interaktive kort og uddrag af de overlevendes erindringer. Godt 100 danske jøder omkom som følge af jødeforfølgelsen.

Fredag den 27. januar sætter vi fokus på JØDERNES FLUGT TIL SVERIGE.

Den danske filminstruktør Emma Klose Gorodkin vil indlede og vise sin film: EN JØDISK KVINDES FORTÆLLING, der handler om, hvordan hendes farmor og oldemor oplevede flugten: Angsten, uvisheden og de beslutninger, der pludselig måtte tages under pres, den dramatiske natlige overfart og tilpasningen til en flygtningetilværelses provisorium. Langtidsfølgerne af med ét at blive revet op fra en sikret hverdag og måtte gå på flugt er også et vigtigt emne – hvad gør det ved et menneske? Emma Klose Gorodkins familiehistorie bringer os tæt på de danske OKT.’43-begivenheder: dage og nætter fulde af drama – og så kunne det let være gået meget værre, end det gjorde.

Mødet foregår kl. 15.00-18.00 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M. Auditorium O 100 ligger lige ved SDUs hovedindgang (letbanestop Campus Odense). Gratis parkering på P1 (Campusvej, indgang Agrene Ø) og P7 (Fioniavej, indgang Vangene V). Oplysning om adgang for gangbesværede: 65 50 10 00. NNHS byder på kolde drikke og snacks i pausen.

Fri entré, ingen tilmelding.

Nærmere informationer: lektor Therkel Stræde, tlf. 27 20 89 06Annonce_Side_2jpgAnnonce_Side_4jpg

Kære Medlem af Stenoselskabet

Godt nytår! Hermed en påmindelse om næste møde samt lidt andre medicinhistoriske fortællinger.

Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om Stenoselskabets næste møde på Steno Museet Onsdag den 18. januar 2023 kl. 19, hvor prof.emer., dr.med. Albert Gjedde vil guide os gennem nogle af Nobelkomiteens mindre heldige valg (for at udtrykke det mildt), f.eks. Fibigers (billedet tv.) opdagelse, som er kaldt for en af medicinhistoriens højst præmierede fejltagelser. Og ja, hvis det lyder bekendt, så er det helt det samme som det annoncerede møde ultimo november, som vi desværre blev nødt til at flytte til januar.

Mødet afsluttes med nytårstaffel med lidt godt til ganen, så der vil være ost, spegemad og et glas vin – og naturligvis ’spis brød til’.

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092233jpg


 Valsalva-manøvren

Det er i år 300 år siden Antonio Maria Valsalva (1666-1723) døde. Han var elev af Marcello Malpighi (1628-1694), og ophavsmand til Valsalva-manøvren (forceret expiration mod lukket glottis) (1).

Hjertets ledningssystem

En større artikel gennemgår historien bag opdagelsen af hjertets ledningssystem – His og Purkinje samt nogle andre forskere (2).

Nyt fra Medicinsk Museion

Ion Meyer: Den gode museumsgenstand fortæller en både alvorlig og delikat historie (3).


Sprogjpg

 

Livø

Utilpassede, sindssyge, kriminelle mænd blev anbragt på Livø. Ditto kvinder (incl. prostituerede) på Sprogø (jf. Jussi Adler-Olsens roman Journal 64). DR har en serie i tre afsnit om fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussens far, som var anbragt på Livø stemplet som ’åndssvag’. Trods udgangspunktet i en enkelt navngiven person har serien mange almene betragtninger om ’forsorgen’ og dens metoder i datiden (4,5).

Difteri i Norge 1943

difterijpg

Der findes en beskrivelse af et difteriudbrud i en sydnorsk kommune under Anden Verdenskrig og de valgte afværgemekanismer (6).


Abortlægen

Aborten blev fri i Danmark i 1973. Kristeligt Dagblad (7) bringer historien om 17-årige Gitte, som i 1970 blev gravid, og om den praktiserende læge, Mogens Holst Knudsen, som hjalp hende og 6.000 andre kvinder. Han fik flere fængselsdomme for at hjælpe gravide med en abort og frataget autorisationen, og han var klog nok til ikke at tage betaling for det. Det hjalp ham så ikke i retsvæsenets syn på anklagerne.

Hvad er det?

Museumsinspektør Morten Arnika Skydsgaard, Steno Museet, forklarer og spørger:

Det er et par små metalkopper (3-4 cm. i diameter). Hvad har de været brugt til? Lægen var Carl Schondel, som var knyttet til et spædbørnehjem i midten af 1900-tallet, hvor ugifte kunne bortadoptere deres barn. Han bistod ved over 1000 fødsler i 1900- tallet. Datteren Britta Schondel foreslog, at de kunne have været brugt til at beskytte irriterede brystvorter. Kan det være rigtigt eller var funktionen en anden?

Vi hører gerne din mening.


cap1jpg

cap2jpgDe venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


1) https://journals.physiology.org/doi/epdf/10.1152/advan.00126.2022

2) https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00072.2022

3) https://uniavisen.dk/ion-meyer-den-gode-museumsgenstand-fortaeller-en-baade-alvorlig-og-delikat-hist...

4) https://www.dr.dk/drtv/episode/nyrup-_-soen-af-en-udstoedt_-tvangsanbragt-paa-ubestemt-tid_347462

5) https://nordjyske.dk/nyheder/kultur/700-maend-blev-gemt-af-vejen-livoe-kommer-til-at-gentage-sig/774...  

6) https://avtrykk.no/epidemilasarettet-pa-langsae-gard

7) https://www.kristeligt-dagblad.dk/historier/abortlaegen  


Kære Medlem af Stenoselskabet

Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om Stenoselskabets næste møde på Steno Museet onsdag den 18. januar 2023 kl. 19.00, hvor prof.emer., dr.med. Albert Gjedde vil guide os gennem nogle af Nobelkomiteens mindre heldige valg (for at udtrykke det mildt), f.eks. Fibigers (billedet nedenfor) opdagelse, som er kaldt en af medicinhistoriens højst præmierede fejltagelser. Og ja, hvis det lyder bekendt, så er det helt det samme som det annoncerede møde ultimo november, som vi desværre blev nødt til at flytte til januar.

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092233jpg

Coronasituationen ser for nuværende ud til, at vi kan vende tilbage til det velkendte julebord (nej, man kan naturligvis ikke afholde julekomsammen i januar), så vi afslutter foredraget med nytårstaffel med lidt godt til ganen, så der vil være ost, spegemad og et glas vin – og naturligvis ’spis brød til’.


 Jens Christian Skou

Jyllands-Posten har bragt en kronik af Morten Skydsgaard om forskningens vilkår og om Jens Christian Skou. Det er en låst artikel, så ikke-abonnenter må nøjes med en fantastisk tegning af Skou, hvor viserne er pillet af uret (1).


Juletraditioner

nddebojpg

Fotografiet til ovenfor viser en scene fra Aarhus Teaters opførelse af Nøddebo Præstegård i sæsonen 1942/43 (2). ”Nøddebo Præstegård er et dansk skuespil i komediegenren skrevet af skuespilleren Elith Reumert (1855-1934) baseret på en fri fortolkning af romanen Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard skrevet af professor, dr.theol. Henrik Scharling (1836-1920) og udgivet i 1862 under pseudonymet Fortælling af Nicolai, 18 Aar gammel" (3).

Aarhusarkivet har mange andre billeder af julestemning men også gamle billeder fra byens hospitaler, så på deres hjemmeside (4) kan man godt få brugt nogle timer af det sparsomme dagslys eller måske endnu bedre af de lange aftener.


Kunst-jul på ARoS, Aarhus? (5)

Om det er tilsigtet eller tilfældigt, skal være usagt, men ARoS’ nuværende spektakulære særudstilling af Chiharu Shiotas installationskunst Invisible Line leder specielt et værk – Light in the Darkness fra 2018 – beskueren hen mod jul men også en sygeseng med dropstativ og emballage fra talrige infusioner og dermed det danske sundhedsvæsens akutte problemer. Chiharu Shiota siger selv om værkerne: ”Udstillingen samler værker, der omhandler død, sygdom og skæbne – emner, der har været underliggende temaer i alle mine værker. Efter selv at have overlevet to alvorlige sygdomsforløb, kan jeg ikke lade være med at spekulere på, hvor jeg til sin tid ender, og hvordan jeg passer ind i den større sammenhæng”.

julkunstjpg

Ved ferniseringen den 02. december 2022 sagde Chiharu Shiota, at hun besøgte ARoS til HC Andersen udstillingen [2005] og havde lige siden drømt om at udstille på ARoS. ”Now my dream comes true!”. Sød, lidt kejtet, beskeden – men meget elskelig person!

Udstillingen kan ses frem til den 16. april 2023.


Faglitterær jul på Det kgl. Bibliotek i Aarhus (5)

Bøger rummer viden, men er der i virkeligheden et skjult julebudskab i de indbundne værker, som kun en bibliotekar kan finde?

bogjuletrjpg


Medicinhistorisk jul i Den gamle By, Aarhus (5)

Det er ikke uden en vis begejstring, at en gråhåret formand for Stenoselskabet kan konstatere, at Den gamle By bringer en medicinhistorisk relevant juleudstilling på loftet i en af museets bygninger (6).

nisseloftjpg

nisserjpg

H.P. Hansen

Illustration til Nissen hos Spekhøkeren i H.C. Andersen: Eventyr og Historier, Bind 2.Med ønsket om en glædelig jul og alt godt i det nye år til dig og dine kære

sendes

De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland 1) https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE14604554/nysgerrighed-held-og-staedighed-skaber-succesen-...

2) https://www.aarhusarkivet.dk/records/000192111

3) https://da.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8ddebo_Pr%C3%A6steg%C3%A5rd

4) https://www.aarhusarkivet.dk/  

5) Foto: Ole Sonne  

6) Bemærk trækassen fra medicinalfirmaet Alfred Benzon oven på kommoden. (Foto: Ole Sonne)  Kære medlem af Stenoselskabet

 Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om vores næste møde på Steno Museet Onsdag den 18. januar 2023*) kl. 19, hvor prof.emer., dr.med. Albert Gjedde vil guide os gennem nogle af Nobelkomiteens mindre heldige valg (for at udtrykke det mildt), f.eks. Fibigers (billedet tv.) opdagelse, som er kaldt for en af medicinhistoriens højst præmierede fejltagelser.


Coronasituationen ser for nuværende ud til, at vi kan vende tilbage til det velkendte julebord med lidt godt til ganen efter de ’nobel’iske’ fejlskud, så der vil være ost, spegemad og et glas vin – og naturligvis ’spis brød til’.

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092233jpg

Jens Christian Skou

Det sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet bringer i et nyhedsbrev et tilbageblik på Skou (1).

*) Mødet var oprindeligt planlagt til afholdelse den 30. november 2022, men har måttet flyttes.

 Aarhus Universitet og Kommunehospitalet

 Aarhus Universitets Forskningsfond (’Cheminova’) købte Aarhus Kommunehospital for at gøre det til en del af forsknings- og undervisningsfaciliteterne for Aarhus Universitet. Denne proces pågår stadig. Meget er revet ned, andet renoveret. Molekylærbiologerne er allerede flyttet ind i den nordligste bygning (bygning 10). Der var i den sydlige ende en etableret cykel- og gangsti under Nørrebrogade. Den blev på en for fodgængerne ikke videre genial måde forbundet med en trappe til perronen for Letbanen. Derudover forberedte man yderligere to undergange under den trafikerede vej (Nørrebrogade) ved Letbanens etablering. Den nordligste af disse forbindelser er nu åbnet for fodgængere og cyklister, og meget symbolsk giver den en flot overgang fra de gule til de røde bygninger (begge tegnet af CF Møllers tegnestue). Se en flot video (2).

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092259png


Anatomi-repetition?

Du kan få repeteret store dele af anatomien med et detaljeret kort over Danmark. Magasinet Bolius har set på danske stednavne som Lem, Tarm, Sæd, Rumperup og Gumperup (3). Medicinsk relevant geografi? – eller det rene pjank? Bedøm selv.


Hjælpemidler for blinde

Dansk Medicinhistorisk Årbog bragte i 2021 blandt andet en artikel om blindesagen forfattet af Jesper From. På Wellcome Collections hjemmeside kan ses en artikelserie om hjælpemidler for blinde (4).

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092317jpg


Mere end en luseforskrækker

En 3.700 år gammel aflusningskam af elfenben fundet ved Tel Lachish, Israel, indeholder, hvad der ser ud til at være den ældste fulde sætning skrevet ved hjælp af alfabeternes forfader på stedet for dets opfindelse. Ifølge en ny undersøgelse afslører bogstaverne meget om, hvordan alfabetet udviklede sig, plus bekymringerne fra antikkens elite (5). Så medicin og humaniora forenet.


Valgkamp

Der har som bekendt været folketingsvalg og forud for dette en valgkamp. Nedenfor bringes et stemningsbillede fra valgkampen på Aarhus Ø (6).

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092331jpg


Fuldmåne, søvnløshed og månesyge

Museumsinspektør Hans Buhl fra Steno Museet forklarer til Århus Stiftstidende, at månefaserne påvirker tidevandet men nok ikke så meget mere (7).


Bliv fagansvarlig på Danmarks nationalleksikon lex.dk

Lex.dk er et af Danmarks største sites for forskningsformidling med over en million månedlige brugere, men de mangler fagpersoner. ”En fagansvarlig er en udvalgt anerkendt fagperson, typisk ansat i en forskerstilling, som skriver et korrekt og letforståeligt dansk, og som kan forklare komplekse sammenhænge på en enkel måde. Som fagansvarlig hos os forvalter du en lille del af leksikonet. Du får ansvaret for at skrive nye artikler, at opdatere de eksisterende og for at sikre, at leksikonets indhold er af høj kvalitet inden for dit felt.” Kunne det friste, så er jobopslaget her:

https://mere.lex.dk/jobs/


Middelaldermedicin

Fra den sene middelalder kendes eksempler på, at skæglav (8), som har groet på et kranie, har helbredende virkninger på sår, kighoste, epilepsi og andre dårligdomme (9).


Menneskets udvikling

Ole Høiris har en artikelserie på ’Forskerzonen’ om menneskets udvikling. Den seneste artikel er om neanderthalerne (10), og denne artikel indeholder links til de tidligere artikler i serien.


De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


Steno-nyhed-NOV-2022jpg


1) https://health.medarbejdere.au.dk/display/artikel/fun-facts-om-fakultetet-jens-christian-skou

2) https://www.au.dk/om/profil/nycampus/udviklings-og-byggeprojekter/passager-under-noerrebrogade

3) Side 46 i https://www.e-pages.dk/bolius/175/  

4) https://wellcomecollection.org/series/YXKNnxEAACEARPrl

5) https://www.iflscience.com/first-full-sentence-using-the-alphabet-is-an-anti-beard-lice-spell-66120

6) Foto: Ole Sonne

7) https://stiften.dk/artikel/myter-om-m%C3%A5nen-holder-fuldm%C3%A5nen-dig-v%C3%A5gen-g%C3%B8r-den-dig...

8) https://en.wikipedia.org/wiki/Usnea

9) https://www.iflscience.com/skull-lichen-growing-on-human-remains-was-harvested-for-medicine-by-medie...

10) https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/foerst-ansaas-neandertalerne-som-dumme-halvaber-men...  

Kære Medlem af Stenoselskabet


Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om vores næste møde på Stenomuseet onsdag den 12 oktober 2022 kl. 18.55.

Her vil Per Fink, ph.d., dr.med., professor, cheflæge, Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital, indvie os i det komplicerede emne: Hvor blev hysteri og hypokondri af? Fra egyptiske papyrusruller til nutiden. Hysterien, neurostanien og hypokondriens fascinerende historie.

1jpg

Hypokondri, hysteri og tilgrænsende lidelser, har en meget lang og broget historie, der går flere tusinde år tilbage. I dag anvender vi ikke længere disse betegnelser, så hvor er de blevet af? Der vil blive givet en gennemgang af deres fascinerende historie, en historie der giver et centralt indblik i både den kirurgiske og den medicinske historie.

Kom i god tid, for vi begynder lidt tidligere end sædvanligt, så Per Fink kan nå sit fly til Oslo.


Web-udstillinger

Det er egentlig en to år gammel nyhed: Vejle Stadsarkiv har i samarbejde med VejleMuseerne produceret web-udstillinger om pest, kolera, den spanske syge og tuberkulose (1).

Steno-nyhed-OKT-2022cjpg

Digitalis

Forskerzonen har en artikel om fingerbølplantens nyttige, helbredende men giftige indhold af digoxin (2).


Aarhus Universitet indstillet til fredning

Aarhus Universitet er indstillet til fredning (3). Universitetet har hidtil modsat sig denne hæder, da det vil vanskeliggøre nødvendige ombygninger. Krav til arbejdsmiljø kræver ofte større bygningsændringer, og de vil blive vanskeligere at gennemføre specielt for de våde fakulteter.

Tandlægeskolen er en del af den foreslåede fredning, så i vedhæftede henvisning gives et tilbageblik til indvielsen med Frederik 9. i admiralsuniform med cigaret i hånden på en behandlerstue (4).


De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland

  Steno-nyhed-OKT-2022ajpg

Stenomuseet. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)


Steno-nyhed-OKT-2022bjpg

Efterår i Ullerup Skov, Hundested søndag 02 OKT 2022 (Foto: Ole Sonne)


1) https://www.vejlestadsarkiv.dk/dk/om-os/nyheder/nye-webudstillinger-smitsomme-sygdomme/
2) https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sundhed/dette-giftstof-tog-naesten-livet-af-james-bond-inspir...
3) https://stiften.dk/artikel/aarhus-universitet-indstillet-til-fredning-efter-flere-%C3%A5rs-diskussio...
4) https://health.medarbejdere.au.dk/display/artikel/fun-facts-om-fakultetet-tandlaegeskolen