Kære Medlem af Stenoselskabet

En overlæges juletradition fortalt af datteren
Anne Linnet fortæller om julens tradition med julesange for indlagte børn på Sankt Josephs Hospital og Amtssygehuset i Aarhus: ”En stor gyngende nonne-bagdel, der bølger op og ned, er et af Anne Linnets tydeligste juleminder fra barndommen. Nonnen var ansat på det katolske Sankt Josephs Hospital i Aarhus, hvor Anne Linnets far [Peder Linnet-Jepsen 1921-1979] var tilknyttet som læge. Nonnen var en ferm pianist på hospitalets trædeorgel, der blev benyttet, når der skulle synges julesange. Vi glædede os altid til at sidde på en række træbænke og synge, fordi nonnen sad med ryggen til os. Hun havde en virkelig stor røv, som skvulpede fra side til side, når hun spillede. Det fniste vi en del af. Men vi nød også, at hun spillede virkelig fedt, siger Anne Linnet og ler ved tanken.” (1)

Norsk medicinhistorie
Det norske medicinske Selskab udgiver bladet Michael med en hel del fokus på medicinhistorien. Bladet ligger som pdf-filer tilbage til 2004 samt nogle supplementer:

https://www.michaeljournal.no/journal

Invitation
Netværk for Nazisme- og Holocauststudier og Lægeforeningen Syddanmark inviterer til foredrag om epidemibekæmpelse i Nazityskland. Se invitationen nedenfor.

Medlemmer af Lægeforeningen Syddanmark tilmelder sig elektronisk, alle andre ved henvendelse til Therkel Stræde som beskrevet nederst næste side. Tak til Therkel for invitationen.
Mødet er dermed en stærk konkurrent til Stenoselskabets møde om Panum.

Mange venlige hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland

1) Århus Stiftstidende 19 NOV 2021. Artiklen er kun for abonnenter.


UdklipJPG

 Kære Medlem af Stenoselskabet

Dette nyhedsbrev indeholder annonceringen af årets sidste møde 8. december 2021, men også en invitation fra Arkivforeningen til at deltage i et webinar.

Webinar i Arkivforeningen 

Arkivforeningen afholder et webinar torsdag den 25. november 2021, kl. 15.00 om The Royal College of Surgeons of England’s arkiver.

Det er gratis for medlemmer af Arkivforeningen, DKK 30 for ikke medlemmer. Tilmeldingsfrist er tirsdag den 23. november 2021. Læs mere her:

Link til webinar

RCSjpg

 “The College was set up by Royal Charter in 1800 and has a wonderful and unique heritage. Find out more about our history online, or see our historical collections in person at Hunterian Museum.”


Næste møde i Stenoselskabet

8. december 2021 kl. 19.00

René Flamsholt Christensen

Peter Ludvig Panum – en nu glemt pioner

Panum var en meget sammensat figur, som spredte sig over flere områder. Han var fysiolog og skrev en lærebog om fysiologien, men han interesserede sig også for ernæring, var aktiv debattør i debatten om dyreforsøg, og mange andre gøremål.

Efter mødet håber vi at kunne afholde den traditionelle juleafslutning med ost og spegemad og lidt vin. Men vi må bare erkende, at vi lever på toppen af en vulkan – en vulkan som ikke består af lava og askeskyer – men en vulkan bestående af muterende virus. Derfor er denne annoncering med et vist forbehold. Hvis situationen skærpes, må vi finde på en anden form for festligholdelse.

Mange venlige hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


Kære Medlem af Stenoselskabet

Der er ikke så mange nyheder i dette nyhedsbrev. Smittetallet er desværre stigende, antallet af nyvaccinerede stagnerende, mens der er fut i uddelingen af 3. stik. Så det er mest for at henlede opmærksomheden på:

Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 10. november 2021, kl. 19.00

Generalforsamling for 2020 og 2021 i henhold til standarddagsorden jf. vedtægterne (med de lovbrud, som samfundsnedlukningerne har medført). 

Efter generalforsamlingen er der foredrag ved

Klaus Larsen, journalist ved Ugeskrift for Læger og forfatter til flere bøger om medicinens historie:

Lægerne og Danmarks modstandskamp

Klaus’ bog, Krigere uden våben, er fortællingen om den markante rolle, lægerne spillede i modstandsbevægelsen. Hvad motiverede dem? Hvorfor var hver ottende læge i Danmark aktiv i modstandskampen? Hvad betød lægernes indsats?

Og ikke mindst: Hvilke etiske dilemmaer stillede kampen en læge over for? Og så var der tiden efter besættelsen: Debatten om lægehjælp (eller ej) til de tyske civile flygtninge. Spørgsmålet om retsopgøret, hvor psykiatere nærmest blev en del af den dømmende magt; om henrettelserne af landssvigerne, hvor læger skulle assistere på retterstedet. Opgøret med de (forholdsvis få) læger, der gik nazisternes ærinde.

Hør foredraget, mød forfatteren, og få mulighed for at købe bogen med rabat.

 

Lone Simonsen i Aarhus

Corona-Lone (1) (professor Lone Simonsen, RUC), holdt 26 OKT 2021 en blændende forelæsning om pandemier, hvad vi kan lære af de tidligere, og om den nuværende Covid-19-pandemi, i Aarhus Universitets Naturvidenskabelige Fakultets frie foredragsrække, som kan opleves i Søauditorierne i Aarhus, men som også livestreames til 310 forskellige steder fra Vestkysten af Grønland i vest til Litauen i øst (2). Dette er i sig selv vildt imponerende. Disse foredrag følges op med undervisningsmateriale til gymnasierne, som vi andre også kan blive kloge af (3).

Lone Simonsen har tidligere beriget Selskabets medlemmer med sin viden. Hun har siden velfortjent vundet Forskningskommunikationsprisen 2021 (4). Du kan se et par små videoklip (lidt forældede) med Lone på Carlsbergfondets hjemmeside (5). Her findes også andre videoer med andre bevillingshavere, heriblandt Michael Bang Petersens Hope-projekt (6).


Englens kys – Syge piger i nordisk kunst

Mundtjpg

Denne meget fine kunstudstilling er nu flyttet fra Skagen til Hirschsprung (7). Jeg har ikke set ophængningen i København, men udstillingen i Skagen var fantastisk og tankevækkende. Vises frem til 09 JAN 2022. Kan klart anbefales – også af Ugeskrift for Læger (8).


Bogudgivelse

Jesper Brandt Andersen: Niels Stensen. Kongelig anatom og fyrstelig geolog

Niels Stensen var en af Danmarkshistoriens mest banebrydende videnskabsmænd. På hans tid fandt man langt de fleste svar på tidens spørgsmål ved at diskutere filosofisk eller lede efter svarene i Biblen. Stensen var en af de første, der benyttede den naturvidenskabelige metode. Han undersøgte døde mennesker og dyr. Han udførte omhyggelige iagttagelser og konstruerede derefter en forklaring, som passede med det, han havde observeret.

StensenBogjpg

Han var den første, der forklarede, hvordan vi græder. Tidligere mente man, at spyt og tårer blev dannet hjernen, men Stensen beskrev i 1662 spytkirtler, tårekirtlen og tårekanalen. Han var også den første, som fastslog, at sjælen ikke kan sidde i hjertet. Desuden påviste han, at Jordens geologiske lag er dannet over tid, hvorefter de er blevet påvirket af naturens kræfter. Han foreslog ud fra sin opdagelse, at de geologiske lag er en slags registrering af, hvad der tidligere er sket på Jorden.

Bogen er rigt illustreret med over 250 malerier, stik, kort og fotos. 808 sider. Udkommer 17. november 2021.

ISBN: 9788711913208, DKK 599,95 kr.

Mange venlige hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland 1 https://ruc.dk/research-centre/pandemix-center

2 https://ofn.au.dk/sted/

3 https://aktuelnaturvidenskab.dk/find-artikel/nyeste-numre/3-2021/doedelige-pandemier

4 https://ufm.dk/forskning-og-innovation/forskningsformidling/forskningskommunikationsprisen/vinder-af...

5 https://www.carlsbergfondet.dk/da/Nyheder/Nyt-fra-fondet/Stay-Curious-Video_COVID19

6 https://hope-project.dk/#/  


Kære Medlem af Stenoselskabet

Englens kys – Syge piger i nordisk kunst

Denne meget fine kunstudstilling er nu flyttet fra Skagen til Hirschsprung (1) Jeg har ikke set ophængningen i København, men udstillingen i Skagen var fantastisk og tankevækkende. Vises frem til 09 JAN 2022. Kan klart anbefales – også af Ugeskrift for Læger (2).


Psykiatrihistorie Kristeligt Dagblad har en lang artikel om psykiatrisk behandling i 1940’rne (3).  Det hvide snit, bæltefiksering, forskellige chokformer – overvejende på Oringe, og om hjernesamlingen, som nu er flyttet fra Risskov til Odense. I den trykte avis strakte historien sig over flere dage, men hele fortællingen er sammenkædet i en sammenhængende præsentation i netversionen. Også en klar anbefaling herfra.

EnglenesKysJPG
Michael Ancher: 'En ung syg pige. Tine Normand' 1883. Den Hirschsprungske Samling

HeLa-celler

HeLa-celler er en meget udbredt og anvendt cellelinje, som er dyrket i mange laboratorier og anvendt i utallige forsøg. Cellerne blev oprindelig udtaget fra en cervixcancer i 1951 på en kvinde, Henrietta Lacks, sort – så kun få amerikanske hospitaler ville overhovedet modtage hende til behandling. Nu har hendes efterkommere allieret sig med gribbe inden for advokatstanden (og dem er der mange af i USA), for at søge økonomisk gevinst af denne cellelinjes store betydning i forsøg, som blandt andet har betydet en stor reduktion i brugen af forsøgsdyr.4 Undskyld min eksplicitte afsky for USA’s retsvæsen/pengemaskine – den står naturligvis for egen regning og ikke Selskabets. DR.dk – lidt medicinhistorie i underholdningsafdelingen dr.dk har en serie kørende ”The North Water” om en skibslæge på en hvalfanger:

https://www.dr.dk/drtv/serie/the-north-water_273253?cid=newsletter_nb_kulturdaglig_20211015145942

Det er en britisk dramaserie fra 2021, hvor handlingen foregår i Nordengland og Arktis i 1859. Den tidligere feltlæge fra Indien, Patrick Sumner, er på flugt fra sin fortid og stævner ud med en hvalfangerbåd, der har kurs mod Arktis. Opium, misbrug, tyfus, prostitution, sprut, hvalfangst, assurancesvindel, rom af krystalglas, værtshusslagsmål – der er lidt af hvert. Visuelt er den kendetegnet ved mange natbilleder, som har en kedelig tendens til at være ret mørke – og det er måske den største anke trods en spændende handling.

Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 27. oktober 2021, kl. 19.00 i Planetariet, Stenomuseet
Foredrag ved Morten Arnika Skydsgaard, museumsinspektør, Stenomuseet:

Hænderne over dynen! – Onani og menneskets seksualitet gennem 300 år.

Hvis Covid-19 situationen fortsætter i det nuværende positive fodslag, vil der være normal medlemsaften efter foredraget med kaffe og hjemmebag. Derfor håber vi på stort fremmøde – på hjerteligt gensyn.


Mange venlige hilsner
Ole Sonne Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


(1) https://www.hirschsprung.dk/udstillinger/udstilling-englens-kys
(2) https://ugeskriftet.dk/nyhed/helhedsindtrykket-af-udstillingen-er-pa-en-gang-trist-og-bevaegende
(3) https://www.kristeligt-dagblad.dk/historier/kirstens-hjerne


Kære Medlem af Stenoselskabet

Science Museerne nomineret til international pris
Når vi i ”fredstid” holder møder, sker det i Steno Museet, som er en del af Science Museerne i Aarhus. Udstillingen Videnskab er lidenskab på Steno Museet er indstillet til Umac-award 2021 – en pris for universitetstilknyttede museer. Nomineringen sker i fint selskab med Harvard Art Museum og Screiber Art Gallery ved Tel Aviv University (1). Stort til lykke fra Stenoselskabet med nomineringen. Det er flot og velfortjent! Og vi håber naturligvis på en førstepris (men bare nomineringen er vi stolte over).

Symposium i anledning af  101-året for Nobelprisen til August Krogh
Covid-19 pandemien satte en effektiv kæp i hjulet på fejringen af 100-års jubilæet for Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin til August Krogh. Vi prøver igen Lørdag den 02. oktober  2021. Symposiet arrangeres af Dansk Medicinsk-historisk Selskab og Stenoselskabet og afholdes på Pharmakon, Milnersvej 42, 3400 Hillerød (kendt fra en tidligere udflugt til den farmacihistoriske samling på samme adresse, som vil kunne genses ved denne lejlighed).

1jpg

Program:
10.45 – 11.00   Kaffe/Te og lidt forplejning
11.00 – 11.15   Velkomst ved Ole Sonne
11.15 – 12.00   Foredrag 1: Albert Gjedde: Djævlene i detaljen: Hjernens iltforsyning og debatten om Kroghs kapillærer
12.00 – 12.45   Frokost
12.45 – 13.30   Foredrag 2: Jens Henrik Henriksen: Fra Krogh til Lassen
13.30 – 13.45   Kaffe
13.45 – 14.30   Foredrag 3: Henrik Knudsen: I læremesterens fodspor? Poul Rehberg og August Krogh.
14.30 – 14.45   Afslutning og kaffe
14.45 – 16:00   Dansk Farmacihistorisk Samling

Tilmelding nødvendig på https://billetto.dk/e/fysiologihistorisk-symposium-billetter-556375
Det koster DKK 100 for medlemmer og DKK 200 for ikke-medlemmer + gebyr. Denne pris dækker også forplejning og er langt under kostprisen. Så tag familien med – for jo flere deltagere des mere er sparet. Vi håber, at mange af Stenoselskabets medlemmer vil finde vej til dette symposium i Hillerød.

Bemærk tilmeldingsfrist den 25. september.


Klaksvigstriden på DR
DR har en udsendelsesrække i fire afsnit af medicinhistorisk relevans, nemlig om lægestriden i Klaksvig i 1955:

https://www.dr.dk/drtv/serie/klaksvikstriden_247686


Pesten i London på DR
DR har en anden udsendelsesrække på tre afsnit om pesten i London i 1665. Udsendelserne er produceret for nylig for at illustrere virkningerne af en pandemi, effekten af karantæne osv., altså i lyset af situationen omkring vores nuværende problemer affødt af Covid-19-pandemien:

https://www.dr.dk/drtv/se/pesten-i-london_-udbrud_240215

https://www.dr.dk/drtv/se/pesten-i-london_-reducering_240214

https://www.dr.dk/drtv/se/pesten-i-london_-eftervirkninger_240213Antikmuseet
I dag, 26. august 2021, var der fernisering på Ola Mireckas (2) udstilling "People from Greek vases" på Antikmuseet på Aarhus Universitet (3).
Vinnie Nørskov skriver blandt andet i forordet til udstillingens katalog:

”Den polskfødte designer og kunstner Ola Mirecka tager i sine værker meget konkret udgangspunkt i den græske keramiktradition. Den sorte og røde farvekombination i hendes værker skaber straks en relation til den græske keramik… Ola Mirecka skaber sin helt egen billedverden, inspireret af den dagligdag, der udspiller sig omkring os. Menneskene er omdrejningspunktet. Vi møder vores egen hverdag i billederne: vi står i kø for at blive testet for Covid-19. Vi ser EM i fodbold. Vi køber ind. Og vi tjekker mobilen – igen og igen og igen.”

2jpg

Udstillingen er arrangeret, så mange af Olas værker går i et med eller ligefrem bliver en del af museets afstøbninger af græske statuer. Udstillingen kan ses frem til 27. oktober 2021 i museets åbningstid: søndag-torsdag 12-16.

Vi håber på et snarligt gensyn i vante rammer. Vi kan dog allerede nu afsløre, at der i dette efterår ikke bliver en udflugt, men vi planlægger foredrag – Covid-19, omstændigheder, sundhedsstyrelse, politikere etc. tillade det [bank under bordet og samtlige andre overtroiske gøremål].

Mange venlige hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


1) https://aarhus.lokalavisen.dk/kultur/ECE13175264/science-museerne-nomineret-til-international-pris/
og https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/ECE13174852/aarhusmuseum-er-med-i-kampen-om-international-haeder... 
2) https://olamirecka.pl/
3) https://antikmuseet.au.dk/udstillinger/people-from-greek-vases/