Nyhedsbrev September 2024

Kære Medlem af Stenoselskabet

pompeijJPG

The discovery of the temple of Isis at Pompeii, buried under pumice and other volcanic matter. Coloured etching by Pietro Fabris, 1776. (Wellcome Collection, V0025285)


Pompeji

Man har stort set ikke fundet vogne eller heste i den begravede by, så mange nåede at flygte. Ikke alle var så heldige at slippe væk i tide og døde en smertefuld død. Ved at forske i stedbundne slægtsnavne, har man fundet mennesker, som stammede fra Pompeji eller Herculaneum i andre italienske byer (1).
DR har en serie i tre afsnit om de seneste udgravninger i Pompeji (2).

Romerriget

DR har en udsendelse om Romerriget. Den handler mest om rigets økonomi, men denne er under indflydelse af sygdom. Malaria, pest og måske kopper var formentlig medvirkende årsag til Romerrigets kollaps. Men også en mindre istid måske forårsaget af askeskyer fra et større vulkanudbrud (3).

Galens slaver døde
– måske af pest, eller også var det af mæslinger, skarlagensfeber eller kopper. Den skriftlige overlevering er for upræcis til at give en eksakt diagnose (4). Artiklen er en fyldig anmeldelse, som giver en god synopsis, af: Colin Elliott: Pox Romana: The Plague That Shook the Roman World. Princeton, 304 pp., GBP 28, ISBN 978 0 691 21915 8.

Sundhed og Sygdom i Aarhus

På Danskernes Historie Online – Danske Slægtsforskeres Bibliotek ligger et væld af interessante bøger (5). Det er kun et spørgsmål om at finde de rette søgeord. Et fund er Sygekassen Århus’ udgivelse fra 1963 om sundhed og sygdom i byens vækstperiode (6).

bog SundhedsygdomJPG


Stakittænder på mode i Taiwan
Man må lide for skønheden. Fra for 4800 år siden og indtil begyndelsen af 1900-tallet blev sunde tænder trukket ud symmetrisk for at fremme udseendet (7). Hvilke tænder i overkæben, der måtte forlade mundhulen, varierede tilsyneladende med moden gennem tiderne (8).

117 år

Verdens ældste person, Maria Branyas Morera, er død 117 år gammel (9).

Waterloo

Arkæologer har udgravet gravplads i nærheden af Wellingtons felthospital i slaget ved Waterloo. Her er fundet tydelige knoglerester efter amputationer. Det interessante er også, at blandt de ikke-professionelle udgravere var mange veteraner med PTSD (10).

Udflugt til Svendborg

svenborg1JPG

Stenoselskabets udflugt gik i år til Danmarks Forsorgsmuseum (11) i Svendborg efterfulgt af frokost på Svendborgsund Kro i havnen.

svenborg2JPG

Mændene kunne save og kløve brænde, mens kvinderne sørgede for vasketøjet.

svenborg3JPG

Potteplanterne er de originale fra fattiggårdendens tid. Da institutionen blev nedlagt, blev planterne flyttet til et kommunalt kontor, hvorfra de blev hentet tilbage, da museet opstod i de gamle bygninger.

De venligste hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland