Forårsprogram 2022

Møderne afholdes i Planetariet, Stenomuseet, Aarhus

Forårsprogrammet kan downloades som pdf fil:


Onsdag den 9. februar 2022, kl. 19.00

Foredrag ved Morten Arnika Skydsgaard, Museumsinspektør, Stenomuseet:

Fra pest til corona.

Morten Skydsgaard har for nylig udgivet et bidrag om epidemier i Aarhus Universitetsforlags serie af fortællinger fra danmarkshistorien.Onsdag den 9. marts 2022, kl. 19.00

Foredrag ved Bernard Jeune, lektor emer., socialmedicin, SDU:

Længelevere i fortid og nutid: 

Fra Luxdorphs Icones Longævorum 

til Jeanne Calment og hendes efterfølgere


Onsdag den 18. maj 2022, kl 19.00

Generalforsamling i henhold til vedtægterne.

og

Foredrag ved Mette Bøgh Jensen, Museumsinspektør, Skagens Kunstmuseer:

Det er sygt! 

Sundhed & sygdom i 1800-tallets nordiske kunst.

Gennem tiden har der været forskellige måder at skildre det syge menneske på. Dette foredrag vil sætte fokus på den syge pige, en figur der bl.a. dukker op i billedkunsten i anden halvdel af 1800-tallet. Her er der bl.a. flere nordiske kunstnere, der maler syge sengeliggende piger, f.eks. Michael Ancher, Christian Krogh, Edvard Munch, Jenny Nyström og Helene Schjerfbeck. 

Foruden billedkunsten optræder den syge pige mange andre steder i samtidens visuelle kultur og skrevne medier, og hun er dermed ikke kun et billedkunstnerisk fænomen. Værkernes titler afslører ikke for beskueren hvilke sygdomme, der er tale om, men hvordan skal man så tolke kunstnernes fascination af dette motiv? Samtidig med skildringerne af de syge piger begynder der at dukke andre værker frem, hvor det er den sunde og raske barnekrop, der er i fokus. Foredraget vil også se nærmere på, hvordan den sunde krop skildres i billedkunsten.