Nyhedsbrev September 2022

 Kære Medlem af Stenoselskabet


Særforsorgen

Vi har tidligere (nyhedsbrevet fra Maj 2022) reklameret for Vejle museernes udstilling om særforsorgen (1). Nu har jeg efterfølgende set udstillingen, og kan varmt anbefale den. Udstillingen kan ses frem til april næste år. I samme ’boldgade’ som denne udstilling har DR en podcast om en kvinde, som blev sendt til Sprogø (hankønnet kom til Livø), og som blev tvangssteriliseret, inden hun blev sluppet løs på fastlandet (2).

I forlængelse af dette museumsbesøg, viste TV2 søndag den 28. august filmen Journal 64 baseret på Jussi Adler Olsens roman af samme navn (3). Jeg ved ikke, om den kan streames, men ellers kan man jo læse bogen. Det er under alle omstændigheder ikke en sag, som lægestanden nødvendigvis behøver at være stolt af!


 Vikingerne mod øst

 Moesgaards udstilling om vikingerne i øst, Rus, er fantastisk (4). Den er desværre lukket, når dette nyhedsbrev når frem i din e-postkasse. Når mændene kom hjem fra togt østpå og havde 10.000 arabiske sølvmønter med sig, gik de til sølvsmeden og fik lavet en halsring til konen. Handelsvarerne var rav fra Baltikum, pelsværk fra jægere langs vandvejene gennem Østeuropa og Rusland, og slaver, som vikingerne enten købte eller (noget billigere) erobrede. En persisk tekst fra 1000-tallet, kendt som Qabusnama, siger: ”Når du tager ud for at købe slaver, skal du være forsigtig. Det er svært at købe mennesker, fordi mange slaver ser ud til at være gode nok, men viser sig at være det modsatte. Vær forsigtig over for gullig hud – et sikkert tegn på hæmorider. Vær også på vagt over for mænd, der er velsignet med et godt udseende, glat hår og matte øjne. En mand med disse egenskaber er enten alt for glad for kvinder eller tilbøjelig til at fungere som budbringer”. Så også dengang var ’Den blå Avis’ og ’Gul-og-Gratis’ fyldt med fup. Og så kan Putin jo lige tænke over (hvilket måske er meget forlangt), at når russisk henføres til den slaviske sprogstamme, er dette navn opstået, fordi hans forgængere netop var slaver hos de skandinaviske vikinger! Kyiv var hovedstaden og Moskva en landsby langt væk.


Skrmbillede 2022-09-19 kl 215235png

Foto: Ole Sonne


Professor i videnskabshistorie vinder formidlingspris

Helge Kragh modtager hæderspris fra Svend Bergsøe Fonden for en usædvanlig evne til at kunne skrive godt (5) for et bredt publikum om både videnskabelige opdagelser og gennembrud (6). Helge Kragh var videnskabshistoriker ved Aarhus Universitet men flyttede til Niels Bohr Arkivet efter sin pensionering. Stort til lykke fra Stenoselskabet. Et billede af Helge Kragh sammen med andre emeritusser på Niels Bohr Instituttet kan ses her.


Skattejagt på museet

Medicinsk Museion lagde rammer til afsnittet i denne serie, som blev udsendt 06. september 2022. Mads Steffensen og Flemming Møldrup dykkede ned i Medicinsk Museions blodige men også smukke og vigtige historie. Deres skattejagt tog dem gennem museets hemmelige magasiner med fortidens amputationer og nutidens mikroskoper. Mads og Flemming blev konfronteret med lægevidenskabens store etiske dilemmaer, som på ingen måde er lette at afgøre. Dette afsnit kan stadig ses på dr.dk (7).

De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland
 1 https://www.vejlemuseerne.dk/udstillinger/slotte-til-idioter/

2 https://www.dr.dk/lyd/p1/radiofortaellinger/radiofortaellinger-2019-01-23-13-33

3 https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/journal-64

4 https://www.moesgaardmuseum.dk/udstillinger/rus-vikinger-i-oest/  

5 https://bibliotek.dk/da/search/work?search_block_form=Helge+Kragh&select_material_type=bibdk_fro... %C3%B8g&year_op=%2522year_eq%2522&year_value=&form_build_id=form- 90a6SeQRPbabOrNR6CnFwFUGg_mt4UlQWHsiMNq47Ho&form_id=search_block_form&sort=rank_frequency&page_i d=bibdk_frontpage#content

6 https://uniavisen.dk/professor-i-videnskabshistorie-vinder-formidlingspris-det-er-bemaerkelsesvaerdi...

7 https://www.dr.dk/drtv/episode/skattejagt-paa-museet_-medicinsk-museion-_-mads-steffensen-og-flemmin...  Skrmbillede 2022-09-19 kl 215252png
Efterår (Foto: Ole Sonne)
Skrmbillede 2022-09-19 kl 215129png