Nyhedsbrev Oktober 2021

Kære Medlem af Stenoselskabet

Englens kys – Syge piger i nordisk kunst

Denne meget fine kunstudstilling er nu flyttet fra Skagen til Hirschsprung (1) Jeg har ikke set ophængningen i København, men udstillingen i Skagen var fantastisk og tankevækkende. Vises frem til 09 JAN 2022. Kan klart anbefales – også af Ugeskrift for Læger (2).


Psykiatrihistorie Kristeligt Dagblad har en lang artikel om psykiatrisk behandling i 1940’rne (3).  Det hvide snit, bæltefiksering, forskellige chokformer – overvejende på Oringe, og om hjernesamlingen, som nu er flyttet fra Risskov til Odense. I den trykte avis strakte historien sig over flere dage, men hele fortællingen er sammenkædet i en sammenhængende præsentation i netversionen. Også en klar anbefaling herfra.

EnglenesKysJPG
Michael Ancher: 'En ung syg pige. Tine Normand' 1883. Den Hirschsprungske Samling

HeLa-celler

HeLa-celler er en meget udbredt og anvendt cellelinje, som er dyrket i mange laboratorier og anvendt i utallige forsøg. Cellerne blev oprindelig udtaget fra en cervixcancer i 1951 på en kvinde, Henrietta Lacks, sort – så kun få amerikanske hospitaler ville overhovedet modtage hende til behandling. Nu har hendes efterkommere allieret sig med gribbe inden for advokatstanden (og dem er der mange af i USA), for at søge økonomisk gevinst af denne cellelinjes store betydning i forsøg, som blandt andet har betydet en stor reduktion i brugen af forsøgsdyr.4 Undskyld min eksplicitte afsky for USA’s retsvæsen/pengemaskine – den står naturligvis for egen regning og ikke Selskabets. DR.dk – lidt medicinhistorie i underholdningsafdelingen dr.dk har en serie kørende ”The North Water” om en skibslæge på en hvalfanger:

https://www.dr.dk/drtv/serie/the-north-water_273253?cid=newsletter_nb_kulturdaglig_20211015145942

Det er en britisk dramaserie fra 2021, hvor handlingen foregår i Nordengland og Arktis i 1859. Den tidligere feltlæge fra Indien, Patrick Sumner, er på flugt fra sin fortid og stævner ud med en hvalfangerbåd, der har kurs mod Arktis. Opium, misbrug, tyfus, prostitution, sprut, hvalfangst, assurancesvindel, rom af krystalglas, værtshusslagsmål – der er lidt af hvert. Visuelt er den kendetegnet ved mange natbilleder, som har en kedelig tendens til at være ret mørke – og det er måske den største anke trods en spændende handling.

Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 27. oktober 2021, kl. 19.00 i Planetariet, Stenomuseet
Foredrag ved Morten Arnika Skydsgaard, museumsinspektør, Stenomuseet:

Hænderne over dynen! – Onani og menneskets seksualitet gennem 300 år.

Hvis Covid-19 situationen fortsætter i det nuværende positive fodslag, vil der være normal medlemsaften efter foredraget med kaffe og hjemmebag. Derfor håber vi på stort fremmøde – på hjerteligt gensyn.


Mange venlige hilsner
Ole Sonne Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


(1) https://www.hirschsprung.dk/udstillinger/udstilling-englens-kys
(2) https://ugeskriftet.dk/nyhed/helhedsindtrykket-af-udstillingen-er-pa-en-gang-trist-og-bevaegende
(3) https://www.kristeligt-dagblad.dk/historier/kirstens-hjerne