Nyhedsbrev November 2022

Kære medlem af Stenoselskabet

 Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om vores næste møde på Steno Museet Onsdag den 18. januar 2023*) kl. 19, hvor prof.emer., dr.med. Albert Gjedde vil guide os gennem nogle af Nobelkomiteens mindre heldige valg (for at udtrykke det mildt), f.eks. Fibigers (billedet tv.) opdagelse, som er kaldt for en af medicinhistoriens højst præmierede fejltagelser.


Coronasituationen ser for nuværende ud til, at vi kan vende tilbage til det velkendte julebord med lidt godt til ganen efter de ’nobel’iske’ fejlskud, så der vil være ost, spegemad og et glas vin – og naturligvis ’spis brød til’.

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092233jpg

Jens Christian Skou

Det sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet bringer i et nyhedsbrev et tilbageblik på Skou (1).

*) Mødet var oprindeligt planlagt til afholdelse den 30. november 2022, men har måttet flyttes.

 Aarhus Universitet og Kommunehospitalet

 Aarhus Universitets Forskningsfond (’Cheminova’) købte Aarhus Kommunehospital for at gøre det til en del af forsknings- og undervisningsfaciliteterne for Aarhus Universitet. Denne proces pågår stadig. Meget er revet ned, andet renoveret. Molekylærbiologerne er allerede flyttet ind i den nordligste bygning (bygning 10). Der var i den sydlige ende en etableret cykel- og gangsti under Nørrebrogade. Den blev på en for fodgængerne ikke videre genial måde forbundet med en trappe til perronen for Letbanen. Derudover forberedte man yderligere to undergange under den trafikerede vej (Nørrebrogade) ved Letbanens etablering. Den nordligste af disse forbindelser er nu åbnet for fodgængere og cyklister, og meget symbolsk giver den en flot overgang fra de gule til de røde bygninger (begge tegnet af CF Møllers tegnestue). Se en flot video (2).

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092259png


Anatomi-repetition?

Du kan få repeteret store dele af anatomien med et detaljeret kort over Danmark. Magasinet Bolius har set på danske stednavne som Lem, Tarm, Sæd, Rumperup og Gumperup (3). Medicinsk relevant geografi? – eller det rene pjank? Bedøm selv.


Hjælpemidler for blinde

Dansk Medicinhistorisk Årbog bragte i 2021 blandt andet en artikel om blindesagen forfattet af Jesper From. På Wellcome Collections hjemmeside kan ses en artikelserie om hjælpemidler for blinde (4).

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092317jpg


Mere end en luseforskrækker

En 3.700 år gammel aflusningskam af elfenben fundet ved Tel Lachish, Israel, indeholder, hvad der ser ud til at være den ældste fulde sætning skrevet ved hjælp af alfabeternes forfader på stedet for dets opfindelse. Ifølge en ny undersøgelse afslører bogstaverne meget om, hvordan alfabetet udviklede sig, plus bekymringerne fra antikkens elite (5). Så medicin og humaniora forenet.


Valgkamp

Der har som bekendt været folketingsvalg og forud for dette en valgkamp. Nedenfor bringes et stemningsbillede fra valgkampen på Aarhus Ø (6).

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092331jpg


Fuldmåne, søvnløshed og månesyge

Museumsinspektør Hans Buhl fra Steno Museet forklarer til Århus Stiftstidende, at månefaserne påvirker tidevandet men nok ikke så meget mere (7).


Bliv fagansvarlig på Danmarks nationalleksikon lex.dk

Lex.dk er et af Danmarks største sites for forskningsformidling med over en million månedlige brugere, men de mangler fagpersoner. ”En fagansvarlig er en udvalgt anerkendt fagperson, typisk ansat i en forskerstilling, som skriver et korrekt og letforståeligt dansk, og som kan forklare komplekse sammenhænge på en enkel måde. Som fagansvarlig hos os forvalter du en lille del af leksikonet. Du får ansvaret for at skrive nye artikler, at opdatere de eksisterende og for at sikre, at leksikonets indhold er af høj kvalitet inden for dit felt.” Kunne det friste, så er jobopslaget her:

https://mere.lex.dk/jobs/


Middelaldermedicin

Fra den sene middelalder kendes eksempler på, at skæglav (8), som har groet på et kranie, har helbredende virkninger på sår, kighoste, epilepsi og andre dårligdomme (9).


Menneskets udvikling

Ole Høiris har en artikelserie på ’Forskerzonen’ om menneskets udvikling. Den seneste artikel er om neanderthalerne (10), og denne artikel indeholder links til de tidligere artikler i serien.


De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


Steno-nyhed-NOV-2022jpg


1) https://health.medarbejdere.au.dk/display/artikel/fun-facts-om-fakultetet-jens-christian-skou

2) https://www.au.dk/om/profil/nycampus/udviklings-og-byggeprojekter/passager-under-noerrebrogade

3) Side 46 i https://www.e-pages.dk/bolius/175/  

4) https://wellcomecollection.org/series/YXKNnxEAACEARPrl

5) https://www.iflscience.com/first-full-sentence-using-the-alphabet-is-an-anti-beard-lice-spell-66120

6) Foto: Ole Sonne

7) https://stiften.dk/artikel/myter-om-m%C3%A5nen-holder-fuldm%C3%A5nen-dig-v%C3%A5gen-g%C3%B8r-den-dig...

8) https://en.wikipedia.org/wiki/Usnea

9) https://www.iflscience.com/skull-lichen-growing-on-human-remains-was-harvested-for-medicine-by-medie...

10) https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/foerst-ansaas-neandertalerne-som-dumme-halvaber-men...