Nyhedsbrev November 2021 (1)

Kære Medlem af Stenoselskabet

Der er ikke så mange nyheder i dette nyhedsbrev. Smittetallet er desværre stigende, antallet af nyvaccinerede stagnerende, mens der er fut i uddelingen af 3. stik. Så det er mest for at henlede opmærksomheden på:

Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 10. november 2021, kl. 19.00

Generalforsamling for 2020 og 2021 i henhold til standarddagsorden jf. vedtægterne (med de lovbrud, som samfundsnedlukningerne har medført). 

Efter generalforsamlingen er der foredrag ved

Klaus Larsen, journalist ved Ugeskrift for Læger og forfatter til flere bøger om medicinens historie:

Lægerne og Danmarks modstandskamp

Klaus’ bog, Krigere uden våben, er fortællingen om den markante rolle, lægerne spillede i modstandsbevægelsen. Hvad motiverede dem? Hvorfor var hver ottende læge i Danmark aktiv i modstandskampen? Hvad betød lægernes indsats?

Og ikke mindst: Hvilke etiske dilemmaer stillede kampen en læge over for? Og så var der tiden efter besættelsen: Debatten om lægehjælp (eller ej) til de tyske civile flygtninge. Spørgsmålet om retsopgøret, hvor psykiatere nærmest blev en del af den dømmende magt; om henrettelserne af landssvigerne, hvor læger skulle assistere på retterstedet. Opgøret med de (forholdsvis få) læger, der gik nazisternes ærinde.

Hør foredraget, mød forfatteren, og få mulighed for at købe bogen med rabat.

 

Lone Simonsen i Aarhus

Corona-Lone (1) (professor Lone Simonsen, RUC), holdt 26 OKT 2021 en blændende forelæsning om pandemier, hvad vi kan lære af de tidligere, og om den nuværende Covid-19-pandemi, i Aarhus Universitets Naturvidenskabelige Fakultets frie foredragsrække, som kan opleves i Søauditorierne i Aarhus, men som også livestreames til 310 forskellige steder fra Vestkysten af Grønland i vest til Litauen i øst (2). Dette er i sig selv vildt imponerende. Disse foredrag følges op med undervisningsmateriale til gymnasierne, som vi andre også kan blive kloge af (3).

Lone Simonsen har tidligere beriget Selskabets medlemmer med sin viden. Hun har siden velfortjent vundet Forskningskommunikationsprisen 2021 (4). Du kan se et par små videoklip (lidt forældede) med Lone på Carlsbergfondets hjemmeside (5). Her findes også andre videoer med andre bevillingshavere, heriblandt Michael Bang Petersens Hope-projekt (6).


Englens kys – Syge piger i nordisk kunst

Mundtjpg

Denne meget fine kunstudstilling er nu flyttet fra Skagen til Hirschsprung (7). Jeg har ikke set ophængningen i København, men udstillingen i Skagen var fantastisk og tankevækkende. Vises frem til 09 JAN 2022. Kan klart anbefales – også af Ugeskrift for Læger (8).


Bogudgivelse

Jesper Brandt Andersen: Niels Stensen. Kongelig anatom og fyrstelig geolog

Niels Stensen var en af Danmarkshistoriens mest banebrydende videnskabsmænd. På hans tid fandt man langt de fleste svar på tidens spørgsmål ved at diskutere filosofisk eller lede efter svarene i Biblen. Stensen var en af de første, der benyttede den naturvidenskabelige metode. Han undersøgte døde mennesker og dyr. Han udførte omhyggelige iagttagelser og konstruerede derefter en forklaring, som passede med det, han havde observeret.

StensenBogjpg

Han var den første, der forklarede, hvordan vi græder. Tidligere mente man, at spyt og tårer blev dannet hjernen, men Stensen beskrev i 1662 spytkirtler, tårekirtlen og tårekanalen. Han var også den første, som fastslog, at sjælen ikke kan sidde i hjertet. Desuden påviste han, at Jordens geologiske lag er dannet over tid, hvorefter de er blevet påvirket af naturens kræfter. Han foreslog ud fra sin opdagelse, at de geologiske lag er en slags registrering af, hvad der tidligere er sket på Jorden.

Bogen er rigt illustreret med over 250 malerier, stik, kort og fotos. 808 sider. Udkommer 17. november 2021.

ISBN: 9788711913208, DKK 599,95 kr.

Mange venlige hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland 1 https://ruc.dk/research-centre/pandemix-center

2 https://ofn.au.dk/sted/

3 https://aktuelnaturvidenskab.dk/find-artikel/nyeste-numre/3-2021/doedelige-pandemier

4 https://ufm.dk/forskning-og-innovation/forskningsformidling/forskningskommunikationsprisen/vinder-af...

5 https://www.carlsbergfondet.dk/da/Nyheder/Nyt-fra-fondet/Stay-Curious-Video_COVID19

6 https://hope-project.dk/#/