Nyhedsbrev Maj 2023 (1)

 Kære Medlem af Stenoselskabet

Forårets mødesæson er slut, og vi ser frem til møderne efter sommerferien (en ikke nærmere fastlagt udflugt i sensommeren, onsdag den 11. oktober og onsdag den 22. november), men du skal ikke skånes for nyheder, hvis jeg støder på noget, som bare på den mest tvistede måde kan betragtes som medicinhistorisk relevant. Det er naturligvis stadig let at trykke på slet-knappen.


Hornbæk Hospital

Bygningen, som rummer Klinik for Rygmarvsskader, er solgt og skal atter vende tilbage til den oprindelige funktion som badehotel (1,2).

Blyforgiftning, arbejdsmedicin og kolera

Klaus Larsen har fundet en lap papir i en indbundet udgave af Ugeskrift for Læger årgang 1851. Håndskriften stammer formentlig fra manuskriptet til en artikel om blyforgiftning bragt i Ugeskriftet i 1868 men lagt ind ved en artikel om kolera. Få hele historien her (3).


 Gastro-klumme (4)

1jpg

Nu tænker ’bløde kirurger’ måske: endelig kommer vi frem. Det er nu ikke lige jer, jeg har i tankerne – undskyld gode kolleger, I knokler og fortjener hæder. Det er snarere retsmedicinerne, for overskriften dækker over gastronomi. Men er det virkelig så farligt at spise, at retsmedicinerne kan komme på banen? Det korte svar er: Ja! Det drejer sig om det velsmagende umami-krydderi: soyasauce. Det indeholder så meget salt, at overdreven brug kan slå folk ihjel (5).

Jeg vil ikke love at komme med flere gastronomiske fif, som vil kunne udsætte politiske fanger for unødig fare gennem fængselskosten.


Jordmoderkaffe

Jordmoderkaffe er som bekendt et begreb. Sundhedspersonale er berømt (eller berygtet) for indtagelse af enorme mængder kaffe, men kaffe er noget miljømæssigt griseri, for kaffebønnen efterlader et kæmpespild af andre plantedele plus kaffegrumset, som stadig indeholder mange brugbare stoffer (6). Det er ikke nemt at leve, og slet ikke sundt og politisk korrekt.


Dansk Medicinhistorisk Årbog 2022

Klaus Larsen har anmeldt Årbogen i Ugeskrift for Læger – en flot anmeldelse, så tak for den (7).


Hunterian Museum

Hunterian Museum har et digitalt museum (8).


Den racehygiejniske glidebane

KK Steincke mente, at et forsvar for velfærdsstaten var en begrænsning af den cirkulerende mængde af uønskede gener. Derfor blev ca. 13.000 danskere steriliseret fra 1929 til 1967 (9).


130 år gammelt nervesystem

Nervesystemet i Harriet Coles lig blev på Hahnemann Medical School (Pennsylvania) fridissekeret i 1888 af Rufus B. Weaver. Det tog ham ca. 900 timer. Artiklens tekst indeholder flere interessante links (10).0


Pesten i London

DR genudsender for tiden en BBC-produktion i tre afsnit om pesten i London for ca. 350 år siden. Som sagt en genudsendelse, men de tre afsnit ligger på DRTV (11).

2jpg

A street during the plague in London with a death cart and mourners. 

Colour wood engraving by E. Evans. (Wellcome Collection, jvvju7uv)


3jpg

Fødselsanstalten i Jylland (nu Victor Albeck bygningen) (12) (Foto: Ole Sonne)


De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


 

1) https://www.berlingske.dk/metropol/staten-har-solgt-ejendom-med-nordsjaellands-bedste-badestrand-det...

2) https://ejendomswatch.dk/Ejendomsnyt/Investorer/article15571191.ece?utm_campaign=EjendomsWatch&u...

3) https://ugeskriftet.dk/nyhed/et-bogmaerke

4) Figuren: Illustration of jiang (fermented sauce/paste, soy sauce etc.) from Shiwu bencao (Materia dietetica), a dietetic herbal in four volumes dating from the Ming period (1368-1644). The identity of the author and artists is unknown. It contains entries on over 300 medicinal substances and is illustrated by almost 500 paintings in colour. The illustration shows a jar containing jiang. The text states: Jiang is acid and salty in sapor, and very cold in thermostatic character. It has the medicinal effects of eliminating heat, relieving a distressing sense of fullness (fanman), and destroying poisons from a wide variety of drugs and foodstuffs. Jiang is commonly made from beans and legumes. The best quality jiang is made purely from fermented soybeans; that made from a mixture of soybeans and flour or from flour alone is second best. Flour jiang (fermented sauce/paste, soy sauce etc.) is likewise non-poisonous, but it cannot destroy a variety of poisons. There is also a kind of fermented elm kernel paste (yuren jiang), which has a similar pungent, delicious flavour. It stimulates the elimination of urine and faeces, but should not be taken in large quantities. Stinking elm (fructus ulmi) paste (wuyi jiang) is very tasty. It kills the three worms/three cadaveric demons (san chong). Though it smells somewhat unpleasant, it has a good, pungent flavour. Eaten in excess, it causes hair loss. (Wellcome Collection, L0039386)

5) https://www.iflscience.com/can-you-really-die-from-too-much-soy-sauce-yes-and-its-surprisingly-easy-...  

6) https://finans.dk/impact/ECE15442260/de-har-laest-i-kaffegrumset-at-fremtiden-gemmer-sig-i-affaldet/

7) https://ugeskriftet.dk/nyhed/dansk-medicinhistorisk-arbog-2022-er-vidtfavnende-og-farverigt-illustre...

8) https://hunterianmuseum.org/digital-hunterian

9) https://ugeskriftet.dk/nyhed/den-racehygiejniske-glidebane

10) https://www.iflscience.com/a-130-year-old-dissection-of-the-human-nervous-system-hangs-in-pennsylvan...

11) https://www.dr.dk/drtv/serie/pesten-i-london_240201  

12) https://aarhuswiki.dk/wiki/F%C3%B8dselsanstalten_i_Jylland  



Skrmbillede 2023-05-06 kl 084618png