Nyhedsbrev Juni 2022 (1)

Kære Medlem af Stenoselskabet

04 MAJ 2022

En personlig oplevelse Aftenen for tyskernes kapitulation i Danmark for 77 år siden, men også aftenen for Ukraines præsidents tale til danskerne i København og Aarhus (1). I skumringen var vi på Bispetorv til fakler, tale af den danske udenrigsminister og ikke mindst videotransmitteret tale fra Kyiv med præsident Zelenskyj. Kl. 20.34 gjaldede det 77 år gamle budskab fra ”her er London” ud over torvet, om at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig. Lidt før kl. 21 blev faklerne tændt, og kl. 21 begyndte den meget stemningsfulde begivenhed. Pladsen var fyldt, og vi havde det privilegie at stå tæt ved en ukrainsk familie. Tre generationer, hvor bedstemor blev placeret i en stol omviklet i et tæppe ”lånt” fra en nærliggende udeservering.

ZelinskyJPG
Foto Ole Sonne
Til den ukrainske nationalhymne sang de meget spagfærdigt med, men da der flere gange var tilråb med ”Slava Ukraini” (æret være Ukraine) på ukrainsk, brølede de løs. Der var et begrænset antal ukrainere, men de havde ikke klumpet sig sammen, så når råbet lød om ”slava Ukraini”, fyldte det alligevel pladsen, netop fordi de stod spredt rundt om. Den ene af pigerne filmede storskærmen med hele Zelenskyjs 10 minutter lange tale med sin mobiltelefon. Dette blev en meget speciel 4. maj. Vores mindedag for en befrielse midt i de stakkels ukraineres fortsatte kamp (2).

Lobotomi – Det hvide snit
I en web-artikel om lobotomi (det hvide snit)(3) er der mange henvisninger til andre hjemmesider, så man kan godt bruge noget tid på at komme rundt om dette kontroversielle emne.

Ovartaci
Ovartaci udstiller på Venedig Bienalen. I Skejby udstilles også værker af Ovartaci sammen med bl.a. store fotostater fra udstillingen i Venedig (4). Tag en tur forbi den gamle journalisthøjskole. Udstillingen kan opleves hver onsdag, torsdag og lørdag kl. 13-17 frem til 23. oktober.

Pompei
Det er lykkedes at sekvensere DNA fra ofre fra Vesuvs vulkanudbrud i år 79. De ligner os, og en havde knogleturberkulose (5).

God sommer!
sommerJPG

De venligste hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland1) https://politiken.dk/udland/art8754965/Se-og-l%C3%A6s-hele-pr%C3%A6sidents-Zelenskyjs-tale
2) https://jyllands-posten.dk/indland/ECE13987811/zelenskyj-takkede-danmark-og-udtrykte-et-haab-en-dag-... https://jyllands-posten.dk/indland/ECE13988723/laes-hele-zelenskyjs-tale-til-danskerne/
3) https://www.iflscience.com/health-and-medicine/a-hole-in-the-head-the-grisly-history-of-lobotomies/
4) https://www.ovartaci.dk/
5) https://www.nature.com/articles/s41598-022-10899-1


holoJPG