Nyhedsbrev Januar 2023 (1+2)

Kære Medlem af Stenoselskabet

Godt nytår! Hermed en påmindelse om næste møde samt lidt andre medicinhistoriske fortællinger.

Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om Stenoselskabets næste møde på Steno Museet Onsdag den 18. januar 2023 kl. 19, hvor prof.emer., dr.med. Albert Gjedde vil guide os gennem nogle af Nobelkomiteens mindre heldige valg (for at udtrykke det mildt), f.eks. Fibigers (billedet tv.) opdagelse, som er kaldt for en af medicinhistoriens højst præmierede fejltagelser. Og ja, hvis det lyder bekendt, så er det helt det samme som det annoncerede møde ultimo november, som vi desværre blev nødt til at flytte til januar.

Mødet afsluttes med nytårstaffel med lidt godt til ganen, så der vil være ost, spegemad og et glas vin – og naturligvis ’spis brød til’.

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092233jpg


 Valsalva-manøvren

Det er i år 300 år siden Antonio Maria Valsalva (1666-1723) døde. Han var elev af Marcello Malpighi (1628-1694), og ophavsmand til Valsalva-manøvren (forceret expiration mod lukket glottis) (1).

Hjertets ledningssystem

En større artikel gennemgår historien bag opdagelsen af hjertets ledningssystem – His og Purkinje samt nogle andre forskere (2).

Nyt fra Medicinsk Museion

Ion Meyer: Den gode museumsgenstand fortæller en både alvorlig og delikat historie (3).


Sprogjpg

 

Livø

Utilpassede, sindssyge, kriminelle mænd blev anbragt på Livø. Ditto kvinder (incl. prostituerede) på Sprogø (jf. Jussi Adler-Olsens roman Journal 64). DR har en serie i tre afsnit om fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussens far, som var anbragt på Livø stemplet som ’åndssvag’. Trods udgangspunktet i en enkelt navngiven person har serien mange almene betragtninger om ’forsorgen’ og dens metoder i datiden (4,5).

Difteri i Norge 1943

difterijpg

Der findes en beskrivelse af et difteriudbrud i en sydnorsk kommune under Anden Verdenskrig og de valgte afværgemekanismer (6).


Abortlægen

Aborten blev fri i Danmark i 1973. Kristeligt Dagblad (7) bringer historien om 17-årige Gitte, som i 1970 blev gravid, og om den praktiserende læge, Mogens Holst Knudsen, som hjalp hende og 6.000 andre kvinder. Han fik flere fængselsdomme for at hjælpe gravide med en abort og frataget autorisationen, og han var klog nok til ikke at tage betaling for det. Det hjalp ham så ikke i retsvæsenets syn på anklagerne.

Hvad er det?

Museumsinspektør Morten Arnika Skydsgaard, Steno Museet, forklarer og spørger:

Det er et par små metalkopper (3-4 cm. i diameter). Hvad har de været brugt til? Lægen var Carl Schondel, som var knyttet til et spædbørnehjem i midten af 1900-tallet, hvor ugifte kunne bortadoptere deres barn. Han bistod ved over 1000 fødsler i 1900- tallet. Datteren Britta Schondel foreslog, at de kunne have været brugt til at beskytte irriterede brystvorter. Kan det være rigtigt eller var funktionen en anden?

Vi hører gerne din mening.


cap1jpg

cap2jpg



De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


1) https://journals.physiology.org/doi/epdf/10.1152/advan.00126.2022

2) https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00072.2022

3) https://uniavisen.dk/ion-meyer-den-gode-museumsgenstand-fortaeller-en-baade-alvorlig-og-delikat-hist...

4) https://www.dr.dk/drtv/episode/nyrup-_-soen-af-en-udstoedt_-tvangsanbragt-paa-ubestemt-tid_347462

5) https://nordjyske.dk/nyheder/kultur/700-maend-blev-gemt-af-vejen-livoe-kommer-til-at-gentage-sig/774...  

6) https://avtrykk.no/epidemilasarettet-pa-langsae-gard

7) https://www.kristeligt-dagblad.dk/historier/abortlaegen