Nyhedsbrev Februar 2023

Kære Medlem af Stenoselskabet

Næste møde i Stenoselskabet
15. marts 2023, kl. 19.00 vil Jesper Brandt Andersen, Speciallæge, fortælle om Niels Stensen, Kongelig anatom og fyrstelig geolog. Og så sluttede han (altså Stensen) karrieren som teolog. Jesper er forfatter på et tungtvejende (3,4 kg) værk om Niels Stensen. Bogen er fantastisk, så glæd dig til foredraget.

StensenBogjpg

Videnskabernes Selskab
Videnskabernes Selskab har interviewet en række ældre danske forskere for at bevare et stykke videnskabshistorie (1). Du kan selv gennemgå listen, og der er nogle få medicinhistorisk relevante klip.

Den kolde krig
På DR-TV ligger en serie Danmarks hemmelige forsvar om forsvar, hjemmeværn osv. Specielt afsnit 3 handler om information uden at skræmme alt for meget om A-våbens virkninger, nødhospitaler, nødlagre, beredskab, civilforsvar (2).

StevnsfortetJPG

Mere om nazisternes menneskeforsøg
Netværk for Nazisme- og Holocauststudier og Lægeforeningen Syddanmark inviterer til foredrag om dette emne, som vi hørte om i Stenoselskabet 08. februar 2023. Se venligst efterfølgende invitation. Der er tilmelding senest 01. marts 2023.


Studenteropgaver

Vores søsterorganisation har gennem længere tid forsøgt at rekruttere yngre medlemmer gennem engagement i bachelor- og kandidatopgaver. Nogle af disse læseværdige opgaver kan findes på dette link (3).


Undskyld

Det var ikke noget specielt højt serviceniveau bare at skrive, at årbogen fra 2021 nu var tilgængelig på nettet. Undskyld det ret så indforståede.

Her er en web-adresse: https://files.builder.nu/f4/12/f412e6b3-d7bd-491f-b8bb-8d6276ed7310.pdf

Del den gerne med venner og bekendte for derigennem at gøre reklame for vores selskab. Vi har jo ud over Årbogen også nogle spændende og (i al beskedenhed) hyggelige medlemsmøder.


Årbogen for 2022

Årbogen for 2022 er nu på vej i trykken og videre på vej til bogbinder. Se vedlagte bilag.


Hvad er det?

I årets første nyhedsbrev spurgte vi: hvad er det? (billedet til højre). I Nyrops katalog fra 1907 ses varenummer: 4660 ”Vortebeskytter af gummi” (billedet til venstre). Man kan i dag købe tilsvarende i sterlingsølv (4). Sølv har endda den fordel, at det er bakteriedræbende.

vortebeskytter1JPG           vortebeskytter2JPG


Mysteriet om Den syge pige – TV2 torsdag den 09. februar 2023
Og for de hurtige, så viser TV2 i aften kl. 20 en udsendelse om Munchs maleri af hans døende. Undskyld den korte frist, men jeg har først opdaget det nu.

De venligste hilsner
Ole Sonne
Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


1) https://www.royalacademy.dk/da/Podcasts/Podcasts/Videnskabens-Vidner
2) https://www.dr.dk/drtv/episode/danmarks-hemmelige-forsvar_49175
3) http://www.dmhs1917.dk/studenteropgaver/
4) https://www.jollyroom.dk/mor/amning/brystpleje/silverette-brystvortebeskyttere-925-silver


MenneskeforsgSachsenhausenJPG