Nyhedsbrev December 2022

Kære Medlem af Stenoselskabet

Næste møde i Stenoselskabet

Vi minder om Stenoselskabets næste møde på Steno Museet onsdag den 18. januar 2023 kl. 19.00, hvor prof.emer., dr.med. Albert Gjedde vil guide os gennem nogle af Nobelkomiteens mindre heldige valg (for at udtrykke det mildt), f.eks. Fibigers (billedet nedenfor) opdagelse, som er kaldt en af medicinhistoriens højst præmierede fejltagelser. Og ja, hvis det lyder bekendt, så er det helt det samme som det annoncerede møde ultimo november, som vi desværre blev nødt til at flytte til januar.

Skrmbillede 2022-11-20 kl 092233jpg

Coronasituationen ser for nuværende ud til, at vi kan vende tilbage til det velkendte julebord (nej, man kan naturligvis ikke afholde julekomsammen i januar), så vi afslutter foredraget med nytårstaffel med lidt godt til ganen, så der vil være ost, spegemad og et glas vin – og naturligvis ’spis brød til’.


 Jens Christian Skou

Jyllands-Posten har bragt en kronik af Morten Skydsgaard om forskningens vilkår og om Jens Christian Skou. Det er en låst artikel, så ikke-abonnenter må nøjes med en fantastisk tegning af Skou, hvor viserne er pillet af uret (1).


Juletraditioner

nddebojpg

Fotografiet til ovenfor viser en scene fra Aarhus Teaters opførelse af Nøddebo Præstegård i sæsonen 1942/43 (2). ”Nøddebo Præstegård er et dansk skuespil i komediegenren skrevet af skuespilleren Elith Reumert (1855-1934) baseret på en fri fortolkning af romanen Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard skrevet af professor, dr.theol. Henrik Scharling (1836-1920) og udgivet i 1862 under pseudonymet Fortælling af Nicolai, 18 Aar gammel" (3).

Aarhusarkivet har mange andre billeder af julestemning men også gamle billeder fra byens hospitaler, så på deres hjemmeside (4) kan man godt få brugt nogle timer af det sparsomme dagslys eller måske endnu bedre af de lange aftener.


Kunst-jul på ARoS, Aarhus? (5)

Om det er tilsigtet eller tilfældigt, skal være usagt, men ARoS’ nuværende spektakulære særudstilling af Chiharu Shiotas installationskunst Invisible Line leder specielt et værk – Light in the Darkness fra 2018 – beskueren hen mod jul men også en sygeseng med dropstativ og emballage fra talrige infusioner og dermed det danske sundhedsvæsens akutte problemer. Chiharu Shiota siger selv om værkerne: ”Udstillingen samler værker, der omhandler død, sygdom og skæbne – emner, der har været underliggende temaer i alle mine værker. Efter selv at have overlevet to alvorlige sygdomsforløb, kan jeg ikke lade være med at spekulere på, hvor jeg til sin tid ender, og hvordan jeg passer ind i den større sammenhæng”.

julkunstjpg

Ved ferniseringen den 02. december 2022 sagde Chiharu Shiota, at hun besøgte ARoS til HC Andersen udstillingen [2005] og havde lige siden drømt om at udstille på ARoS. ”Now my dream comes true!”. Sød, lidt kejtet, beskeden – men meget elskelig person!

Udstillingen kan ses frem til den 16. april 2023.


Faglitterær jul på Det kgl. Bibliotek i Aarhus (5)

Bøger rummer viden, men er der i virkeligheden et skjult julebudskab i de indbundne værker, som kun en bibliotekar kan finde?

bogjuletrjpg


Medicinhistorisk jul i Den gamle By, Aarhus (5)

Det er ikke uden en vis begejstring, at en gråhåret formand for Stenoselskabet kan konstatere, at Den gamle By bringer en medicinhistorisk relevant juleudstilling på loftet i en af museets bygninger (6).

nisseloftjpg

nisserjpg

H.P. Hansen

Illustration til Nissen hos Spekhøkeren i H.C. Andersen: Eventyr og Historier, Bind 2.Med ønsket om en glædelig jul og alt godt i det nye år til dig og dine kære

sendes

De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland 1) https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE14604554/nysgerrighed-held-og-staedighed-skaber-succesen-...

2) https://www.aarhusarkivet.dk/records/000192111

3) https://da.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8ddebo_Pr%C3%A6steg%C3%A5rd

4) https://www.aarhusarkivet.dk/  

5) Foto: Ole Sonne  

6) Bemærk trækassen fra medicinalfirmaet Alfred Benzon oven på kommoden. (Foto: Ole Sonne)