Nyhedsbev December 2021 (1)

Kære Medlem af Stenoselskabet

Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 08 december 2021, kl. 19.00   

Foredrag ved René Flamsholt Christensen: 

Peter Ludvig Panum – en nu glemt pioner

Panum var en meget sammensat figur, som spredte sig over flere områder. Han var fysiolog og skrev en lærebog i fysiologi, men han interesserede sig også for ernæring, var aktiv debattør i debatten om dyreforsøg, og som ung læge deltog han meget apropos i epidemibekæmpelse ved at indføre karantæne! og mange andre gøremål. René Flamsholt Christensen har virkelig sat sig ind i personen og videnskabsmanden Panum og skrevet en vellykket biografi om manden.

Stenoselskabet sætter naturligvis medlemmernes helbred højt. Der er indført skærpede betingelser for at mødes (1),  men vi må stadig godt mødes til et foredrag i Planetariet på Stenomuseet, for vi er under 100 og et sluttet selskab, og fordi vi har tillid til, at Stenoselskabets medlemmer opfører sig ansvarligt.

Så vi gennemfører mødet onsdag den 08 december, kl. 19.00 på Stenomuseet for at blive klogere på Panum. MEN vi aflyser den store juleafslutningsbuffet, og corona-sikrer mødet ved at indskrænke det efterfølgende traktement til et glas vin og en vaniljekrans af fornuftig dimension fra Den gamle By (2).


Afgørelse af uenigheder

Steno-nyhed-DEC-2021jpg

Wellcome Collection har en artikel om dueller (3). Hvis ikke det var to læger, som skulle afgøre en uenighed (man kan lige forestille sig P-pladsen foran hospitalet eller universitetsinstituttet, når første- eller sidstepladsen på en artikel skal afgøres), var lægerne ofte til stede for at se, om de kunne redde kombattanterne. Da duel var ulovlig, skulle de helst holde sig i baggrunden for ikke at blive anklaget for medvirken til mord, men dog inden for hørevidde og helst medbringende værktøjskassen – på denne illustration i form af en flettet kurv med kirurgiske instrumenter.

Wellcome Collection er en righoldig grube af medicinhistorisk guf i form af billeder og artikler. Hvis du har tid til at kede dig – så hjemsøg deres hjemmeside (4). Faren er, at du springer et måltid over!

En kommende artikel i Årbogen

DR tager forskud på vores årbog, idet de bringer udsendelsen Kroppen er mit tempel. Dansk dokumentar fra 2020. DR skriver: ”Hvis du tror, at vegetarmad og daglig motion er moderne fænomener, så tro om igen. Allerede for over 100 år siden skriver to danske mænd en bog hver, som får stor betydning for danskernes syn på kroppen. Og sikrer dem berømmelse langt ud over Danmarks grænser. Mændene hedder I.P. Müller og Mikkel Hindhede og deres banebrydende tanker om vegetarisme, daglig gymnastik og seksuel frigørelse bliver toneangivende i årtierne frem til anden verdenskrig og lægger fundamentet for et kropsligt moderne gennembrud. Historiker Adam Holm går i de to forfatteres fodspor for at undersøge på egen krop, hvor de radikale tanker kommer fra og om nutidens madvaner og kropskultur kan lære noget af de 100 år gamle ideer. Sendt første gang 09.09.2020" (5). 

Årbogen for 2021 vil bringe en artikel om de samme personer.

Mange venlige hilsner 

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet
Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


 

1) https://www.dkmuseer.dk/covid-19-restriktioner-og-retningslinjer-for-museer

2) https://www.dengamleby.dk/viden/opskrifter/vaniljekranse-fra-den-gamle-by/  

3) https://wellcomecollection.org/articles/YV8SSBIAACEAS207?utm_source=newsletter&utm_medium=email&...

4) https://wellcomecollection.org/  

5) https://www.dr.dk/drtv/program/kroppen-er-mit-tempel_206416