Nuhedsbrev Januar 2023 (3)

Kære Medlem af Stenoselskabet


Næste møde i Stenoselskabet

Onsdag den 8. februar vil Therkel Stræde fortælle om Medicinforsøg i Nazi-Tyskland. Som sædvanligt kl. 19 på Steno Museet. På de næste sider kan du se to andre tilbud fra Therkel Stræde.


Onsdag er den store fødselsdag

Hvorfor er fødsler ikke ligeligt fordelt på ugens syv dage? Og hvorfor er lige onsdagen næste generations foretrukne dag at møve sig ind i nutidens hurlumhej? Næppe for at deltage i Stenoselskabets møder. Og så er der lige nytårsknaldet. Dette er samtidshistorie og ikke på den måde medicinhistorie – men gem de to link nogle år, så vil de automatisk blive medicinhistoriske (1,2). For husk, at i dag vil i morgen blive i går!


Mere om Livø – ’Minusmennesker’

DR-lyd har en serie i seks afsnit om Et minusmenneske. Om anbragte på Livø (3). ”Han er ikke erklæret åndssvag, han er opfattet åndssvag”. Det var åbenbart tilstrækkeligt grundlag for anbringelse på anstalt, in casu Livø.


Livet på en anstalt

DR-TV har en serie i seks afsnit med titlen: Et sted, to verdener, hvor de gennemgår vidt forskellige steder med tydelig hierarkisk opdeling. Alle afsnit er i og for sig interessante, nogle arbejdsmedicinsk relevante, men medicinhistorisk (mest) relevant er episode 3, som ser på den hierarkiske opdeling af personalet på De Kellerske Anstalter i Brejning (4).


Vandforsyningen i Aarhus fejrer 150 års-jubilæum

Aarhus Stadsarkiv har samlet arkivalier om vandforsyningen fra skrækken for kolera til rent drikkevand (5). Næste problem var spildevandet. Nederst i artiklen er link til AarhusWiki6 og til det relevant arkivmateriale (7).

De venligste hilsner

Ole Sonne

Formand for Stenoselskabet

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland


 1) https://www.experimentarium.dk/mennesket/nytaarsknald-giver-rekordmange-boern

2) https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/4226/viewmode=previewview/qsr=f%C3%B8dsler

3) https://www.dr.dk/lyd/p1/et-minusmenneske/et-minusmenneske

4) https://www.dr.dk/drtv/serie/et-sted-to-verdener_336956

5) https://stadsarkiv.aarhus.dk/om-aarhus-stadsarkiv/nyheder/2022/ugens-aarhushistorie-fra-kolerafrygt-...

6) https://aarhuswiki.dk/wiki/Vandforsyningen_i_Aarhus

7) https://www.aarhusarkivet.dk/search?organisations=110968  


PRESSEMEDDELELSE

Efter to år med ’corona-pause’ genoptager Netværk for Nazisme-og Holocauststudier traditionen

Auschwitz-dag i Odense 2023

Foredrag og film: offentligt møde, fredag d. 27. januar kl. 15.00-18.00

Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, Aud. O 100

2023 er 80-året for den tyske ’jødeaktion’ i Danmark, som fandt sted natten mellem den 1. og 2. oktober 1943. Længe beskyttede den demokratisk valgte regering og de danske myndigheder de danske jøder. Den tyske besættelsesmagt så økonomiske og sikkerhedsmæssige fordele i at behandle Danmark mildt og håbede på langt sigt at gøre landet til en del af ’Stortyskland’. Men danskerne skiftede efterhånden til modstandens parti, og efter ’Augustoprøret’ i 1943 – der som bekendt havde centrum i Odense – trådte regeringen tilbage. Som straf besluttede besættelsesmagten at deportere de danske jøder til tyske lejre. ’Jødeaktionen’ blev dog en eklatant fiasko: takket være jødisk snarrådighed og den danske befolknings vilje til at hjælpe lykkedes det for 7.600 jøder at bringe sig i sikkerhed i Sverige, mens kun 470 blev spærret inde i ghettoen Theresienstadt ved Prag. Hjemmesiden www.danskejoederitheresienstadt.org fortæller de deporteredes historie i interaktive kort og uddrag af de overlevendes erindringer. Godt 100 danske jøder omkom som følge af jødeforfølgelsen.

Fredag den 27. januar sætter vi fokus på JØDERNES FLUGT TIL SVERIGE.

Den danske filminstruktør Emma Klose Gorodkin vil indlede og vise sin film: EN JØDISK KVINDES FORTÆLLING, der handler om, hvordan hendes farmor og oldemor oplevede flugten: Angsten, uvisheden og de beslutninger, der pludselig måtte tages under pres, den dramatiske natlige overfart og tilpasningen til en flygtningetilværelses provisorium. Langtidsfølgerne af med ét at blive revet op fra en sikret hverdag og måtte gå på flugt er også et vigtigt emne – hvad gør det ved et menneske? Emma Klose Gorodkins familiehistorie bringer os tæt på de danske OKT.’43-begivenheder: dage og nætter fulde af drama – og så kunne det let være gået meget værre, end det gjorde.

Mødet foregår kl. 15.00-18.00 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M. Auditorium O 100 ligger lige ved SDUs hovedindgang (letbanestop Campus Odense). Gratis parkering på P1 (Campusvej, indgang Agrene Ø) og P7 (Fioniavej, indgang Vangene V). Oplysning om adgang for gangbesværede: 65 50 10 00. NNHS byder på kolde drikke og snacks i pausen.

Fri entré, ingen tilmelding.

Nærmere informationer: lektor Therkel Stræde, tlf. 27 20 89 06



Annonce_Side_2jpgAnnonce_Side_4jpg